Какви инструменти са нужни на начинаещия градинар

13/06/2018, 14:38:33
Оценка 5 от общо 2 гласа
13/06/2018
Тагове:
Какви инструменти са нужни на начинаещия градинар

Ако сега започвате да се занимавате с градинарство, един от основните въпроси, които си задавате вероятно е: „Какви инструменти са ми нужни за да обработвам градината?“ Ще се опитаме да ви запознаем накратко с тях:

Права лопата и вила

Правата лопата се използва за прекопаване на градината и подготовка на дупки за засаждане на по – големи растения като дървета и храсти. Вилата е подходяща за обработка на по – тежки почви. Тя може да се използва и за разделяне на по – големи коренища, за вадене на кореноплодни растения от почвата и да ви бъде от помощ при аерирането или разбъркването на големи количества тревни смески.

Гребло

Изпозлва се за събиране на растителни отпадъци, фино заравняване и изглаждане на терена.

Малки вилица и лопатка

Те ще ви послужат за разрохкване на малки площи, разделяне на коренищата на по – дребни растения. Лопатката ще ви бъде от помощ при направата на малки дупки за засаждане на цветя. Също така двата инструмента ще ви свършат работа при разбъркване на малки количества тревни смески.

Маркуч и лейка

За определени места от градината може да използвате автоматични системи за поливане като например капково напояване, но винаги трябва да разполагате и с маркуч. Изберете качествен такъв, който няма да се напука бързо и ще ви служи дълго време. С помощта на лейката може да поливате ограничени площи от градината.

Мотика

Необходима е за окопаването на градината и почистването от нежеланата трева.

Ножици за цветя и храсти

Градинската ножица е един от най – важните инструменти в двора ви. Тя ви е необходима за подрязване на клончета и корени. Съществуват и модели за подрязване на храсти. Не правете компромис при избора на ножици. Обърнете внимание на материала, от който са произведени, на ергономичността на дръжката, на острието и разбира се гледайте ножицата да не е прекалено тежка, за да бъде удобна за продължителна работа.

Трион

Ще ви бъде необходим за подрязване на по – дебели клони – над 2,5 см.

Косачка

Градинската косачка е необходима за поддържане на тревните площи. Има различни модели, според необходимостта, вида на двора и бюджета ви. Съветваме ви да изберете косачка, която разполага с кош за събиране на окосената трева.

Ръчна количка

Тя ще ви е от помощ при превозване на материали или отпадъци. Избрете по – дълбоко корито, по възможност метално, тъй като е здраво и издръжливо.

Работни ръкавици

Предлагат се различни модели – плетени, от кожа, от плат и т.н. Най – важното е да са здрави и удобни. В случай, че цялостта им е нарушена трябва веднага да се подменят.

В зависимост от големината на двора ви и нужните може да се снабдите още с автоматична система за поливане, аератор за тревни площи, уред за събиране на листа.


Ако сега започвате да се занимавате с градинарство, един от основните въпроси, които си задавате вер