Как да изберем правилните градински ножици

17/04/2015, 03:00:00
Оценка 4.6 от общо 56 гласа
17/04/2015
Тагове:
Как да изберем правилните градински ножици

Подрязването на растенията в градината е една от основните и най – важни стъпки за постигане на мечтания двор. То е нужно за добрия външен вид и правилното развитие на растителните видове. Точно затова изборът на градински ножици е отговорна и понякога не лека задача. На пазара се предлага наистина голямо разнообразие от градинска инструменти и за да се ориентирате по – лесно първо трябва да си отговорите какво растение ще подрязвате. Въпреки че има универсални градински ножици по – добре е да използвате различни модели за отделните растителни видове.

Ножици за цветя – ножиците за цветя обикновено са подходящи и за ниски храсти, малки и тънки клонки, билки, бране на рози. Те са малки и режат прецизно. При избора гледайте ножицата да е остра и здрава, а дръжката й – удобна и лека.

Лозарски ножици – използват се за подрязване на лозите, но обикновено с тях може да се оформят и тънки клони, стебла на цветя, пъпки. Най – добре изберете модел със стоманени остриета, по възможност – сменяеми. Гледайте също така дръжката да е ергономична за да си гарантирате приятна и безопасна работа. Освен ръчни лозарски ножици, на пазара се предлагат и пневматични и електрически.

Ножици за трева и храсти – предлагат се основно ръчни, електрически и акумулаторни ножици за трева и храсти. При ръчните ножици са пригодени за по – малки площи, при тях основното, за което трябва да внимавате е ножицата да не е твърде тежка, да има незалепващо и неръждаемо покритие, да бъде с ергономична дръжка, за да може рязането с нея да не бъде изморително, а лесно и комфортно.

Акумулаторните ножици работят с батерия и трябва да имате предвид, че зарядното устройство обикновено не е включено в цената на ножицата и се купува отделно. Важно да знаете, че батерията работи определено време след зареждане и това може да стане причина да прекъснете работата си, за да изчакате да се зареди отново. Този проблем може да бъде решен ако се снабдите с резервна батерия, но това от своя страна допълнително оскъпява покупката. Предимството на акумулаторните ножици е, че не е нужно да имате електрическо захранване на мястото за работа, освен това са почти безшумни. Ако решите да се спрете на акумулаторна ножица задължително гледайте каква продължителност на работа има след зареждане, също така да бъде с удобна ръкохватка и да не е много тежка.

Електрическите ножици за трева и храсти са мощни, високо производителни и са подходящи за големи площи и по – дълъг период на рязане. С тях не се налага да прекъсвате работния процес, но пък трябва задължително да осигурите електрическо захранване в близост до мястото за работа.

Ножици за клони – при този вид ножици най – важно е да гледате общата дължина на ножицата, както и максималния диаметър на клона, който може да подреже. За по – високи дървета се предлагат ножици с телескопична дръжка, които ще ви спестят използването на стълба. Съществуват също така и ножици за кастрене с въже за много високи клони. Последните модели ножици за клони са с храпов механизъм или със зъбна предавка, те позволяват рязането на много здрави и твърди клони без усилия.

При избора на градински ножици ви съветваме да не се колебаете да инвестирате в по – скъп модел, който ще ви гарантира качество и издръжливост. Не забравяйте, че освен да бъде здрава, ножицата трябва да осигурява лека и комфортна работа.

Важно е да почиствате внимателно ножиците след всяка употреба, това не само ще удължи живота им, но и ще предпази растенията от замърсявания и болести.


Подрязването на растенията в градината е една от основните и най – важни стъпки за постигане н