Как да се грижим за подправките през лятото

21/07/2020, 13:59:25
Оценка 5 от общо 2 гласа
21/07/2020
Тагове:
Как да се грижим за подправките през лятото

Подправките добавят чар и аромат в градината и чудесно се комбинират с цветята и декоративните треви. Освен това обаче те са ценна добавка към храната ни, което е още една причина да ги отглеждаме.

От какви грижи се нуждаят подправките през летния сезон

Поливане

Добре е почвата да се поддържа леко влажна през цялото време и да не се допуска пресъхване през летния сезон. Поливайте рано сутрин или късно вечер когато няма слънце.

Почвата трябва да е добре отцеждаща се за да се избегне риска от загниване на корените.

Плевене

Почиствайте редовно почвата около подправките от плевели през цялото лято. Ако е много горещо може да посипете малко мулч около корените. Той ще предотврати изпаряването на влагата, прегряването на растенията, както и развитието на плевелите.

Размножаване

Лятото е идеалния момент за размножаване на подправки чрез резници и семена. Те се засяват в лек, влажен, торфен субстрат. Сандъчетата трябва да имат добри дренажни отвори. Семената покълват след 10 до 30 дни.

Беритба и съхранение

На повечето подправки се обират само листата. На някои като мента, маточина, например се използват и цялостни клонки. Отрежете ги с помощта на остра ножица.

Подправки за зимата може да съхраните чрез замразяване или изсушаване. За замразяване – подправките се почистват добре, нарязват се на дребно и се слагат в подходящи кутии или пликчета за фризер. Удобно е и замразяването в кубчета лед.

Изсушаването става като наредите подправките върху хартия или ги направите на снопчета и окачите на връв на сенчесто място за 2-3 седмици. След това ги приберете в хартиени пликове или стъклени бурканчета и ги надпишете.

Летни грижи за различните билки и подправки

Копър

Не понася сушата – тя спира развитието му. През горещите летни дни поливайте копъра поне 2 пъти седмично. За да имате зелен, пресен копър през цялото лято, засявайте семена на всеки 15 дни.

Босилек

Нуждае се от ежедневно поливане, в горещите дни може и два пъти на ден – сутрин и вечер. Добре е водата да е престояла. Нужно е редовно плевене.

Магданоз

В горещите сухи дни се полива поне веднъж на 3 дни. Следете за поява на вредители. През активния сезон може да се подхрани 2 пъти с азотни торове, а през август – само с фосфорни. За да имате пресен магданоз през цялото лято може да засявате семена на всеки 2 седмици от края на април до края на юли.

Джоджен

Необходимо е слънчево място и често и обилно поливане.

Естрагон

Поливайте редовно и обилно през летния сезон и често разрохквайте почвата. През лятото неколкократно отрязвайте стъблата и листата и ги сушете на сянка за 2 седмици.

Мащерка

През летния сезон е важно почвата да се поддържа чиста от плевели, редовно да се полива и разрохква. След приключване на цъфтежа през август, издънките се скъсяват с две-трети. Ако лятото е дъждовно няма нужда от допълнително напояване, тъй като мащерката понася добре сушата.

Розмарин

В началото на лятото може да отрежете млади резници с дължина 7-10 см. и да ги засадите в саксия на сенчесто място. Полива се умерено. Ако лятото е дъждовно и прекалите с поливането, корените на розмарина може да загният.

Салвия

Цъфти през юли-август, а семената узрява в края на лятото – август-септември. Сухоустойчива е и се нуждае от умерено поливане само в много горещи и сухи лета. Прекомерната влага се отразява зле на реколтата и намалява съдържанието на полезно етерично масло в салвията. Може да се засее и през лятото от многогодишни семена, които предварително се опесъчават.

Риган

Цъфти от юли до септември. Необходимо е редовно премахване на плевелите и умерено поливане. Ако сезонът е дъждовен, няма нужда от допълнително напояване. Събирането на реколтата започва още по време на цъфтежа – през юли. Режат се издънки с дължина до 15 см. правят се на снопчета и се сушат на сянка.


Подправките добавят чар и аромат в градината и чудесно се комбинират с цветята и декоративните треви