Как да предпазим овошките от зимуващи вредители

17/10/2018, 13:45:10
Оценка 5 от общо 2 гласа
17/10/2018
Тагове:
Как да предпазим овошките от зимуващи вредители

През октомври заедно с прибирането на плодовата реколта е време да се вземат мерки за растителна защита срещу вредителите по овощните дървчета. В началото на листопада, след приключване на беритбата всички ябълкови и крушеви дръвчета трябва да се напръскат с 5 % разтвор на карбамид (5 гр. карбамид на 100 л. вода).

Препаратът прониква в растителните тъкани и спира развитието на гъбните патогени като същевременно се осъществява и азотно торене.

По време на листопада костилковите овошки се третират с препарати със съдържание на мед: бордолезов разтвор 1% или Фунгуран 0,15 %. Това пръскане е ефективно срещу много болести като ранно кафяво гниене, бактериен пригор и други.

Късните пръскания на овошните видове трябва да се извършват в дни със спокойно време, без вятър и валежи и при температура на въздуха на 5 градуса.

По кората на дърветата остават да зимуват много неприятели, които се появяват отново през пролетта и вредят на овощните култури. През по – топлите дни на есента, след като е започнал листопада е подходящо да използвате защитно силиконово масло за кората на дръвчетата, което задушава яйцата на акарите и въшките, освен това предпазва дърветата от измръзване.

Прегледайте внимателно прасковите и ябълките и ако видите нападнати, от брашнеста мана, клони изрежете ги и ги изгорете. Не оставяйте под дърветата окапалите плодове.


През октомври заедно с прибирането на плодовата реколта е време да се вземат мерки за растителна защ