Грижи за цветята през септември

04/09/2018, 10:17:48
Оценка 4.3 от общо 3 гласа
04/09/2018
Тагове:
Грижи за цветята през септември

Една от най – важните задачи през септември е засаждането на пролетните луковични цветя. През този месец се садят: кокиче, лале, минзухар, зюмбюл, нарцис, мускари, момина сълза и други. Те могат да бъдат засадени както в цветната леха в градината, така и в сандъчета. Трябва да им осигурите водопропусклива почва и добър дренаж.

През септември все още може да съберете семена от някои лятно – цъфтящи растения за сеитба през следващата година. Такива са: петуния, лобелия, тагетис, калдаръмче и други. След събиране на семената, изсушете ги върху хартия, приберете ги в хартиени пликове на сухо, тъмно и хладно място.

Подгответе растенията за презимуване като намалите торенето и поливането.

Осигурете защита на всички луковични и грудкови растения като използвате торф или друг материал, подходящ за мулч. Покритието ще запази почвата равномерно влажна и ще я предпази от измръзване. Отстранява се в началото на пролетта.

Първите дни на септември са последния срок за засаждане на теменужки, парички и незабравки.

Изваждат се от земята грудките на ранноцъфтящите гладиоли.

През септември цъфтят много цветя и храсти като: астра, анемоне, далия, хризантема, някои сортове рози, ерика, хортензия. За да запазите привлекателният им вид постарайте се редовно да отстранявате изсъхналите листа и клонки, както и прецъфтелите цветове.  Премахвайте редовно плевелите и разрохквайте почвата около цветята. Ако месецът е сух, поливайте от време на време.

През последните дни на септември саксийните цветя трябва да се приберат на закрито. Прегледайте добре растенията преди да ги приберете. Отстранете всички болни или изсъхнали части на цветето. Ако забележите вредители, третирайте ги преди прибирането на растението. Понякога в края на септември падат първите слани. Следете прогнозата за времето и не пропускайте да приберете цветята преди този период.

До средата на септември времето е подходящо за пресаждане на саксийните растения.


Една от най – важните задачи през септември е засаждането на пролетните луковични цветя. През