Растения, които цъфтят през септември

31/08/2018, 14:19:46
Оценка 5 от общо 2 гласа
31/08/2018
Растения, които цъфтят през септември

В края на лятото и началото на есента градината все още е обсипана с пъстри цветове. Септември е един от месеците с най – красива и разноцветна природа, през който си струва да прекарвате колкото можете повече време навън, в двора. Не само защото има доста работа в градината, но и за да се наслаждавате на едни от последните топли дни от годината.

Кои растения красят градината през септември?

Хризантема

Хризантемите са едни от най – разпространените есенни цветя. Обичат слънцето, рохкава и пропусклива почва, богата на хранителни вещества. Поливането трябва да е обилно, а от пролетта до началото на есента е желателно и да подхранвате растенията с добре узряла органична тор. Хризантемите се комбинират отлично с астра и декоративно къдраво зеле.

Есенен минзухар (Colcicum autumnale)

Есенният минзухар е едно от малкото луковични растения, което цъфти през есента. Цветът му най – често е розово – лилав или бял, но са селектирани и сортове с жълти цветове. Обича слънцето, но понася и леко засенчване. Нужна му е добре пропусклива почва и редовно поливане. Изглежда много добре, засаден в комбинация с нископълзящи храсти като юниперус, евонимус или почвопокривни растения. Есенният минзухар е силно отровен!

Далия (гергина)

Цъфтежът на далиите продължава от август до октомври. Цветето обича светли и слънчеви места, глинесто – хумусна почва, редовно торене. Нуждае се от обилно поливане.

Есенно анемоне

Цъфти в многобройни цветове, продължително – от края на август до началото на зимата. Предпочита богата, плодородна почва. Расте най – добре на сянка или полусянка. Зимоустойчиво е, но е за предпочитане преди студовете корените му да се затрупат с есенна шума. Изглежда чудесено в смесени групи с многгодишни цветя, под високи храсти и дървета, както и в северните кътчета на градината.

Есенна астра

Цъфти през есента с големи съцветия тип кошничка. Предпочита добре дренирана, влажна почва и слънчево място.

Центрантус (Centranthus ruber)

Растението цъфти от края на пролетта до края на есента. Атрактивна е и зелената листна маса, която се задържа почти до настъпване на зимата. Цъфти в бяло, розово и червено. Предпочита сухи, слънчеви места с добре дренирана почва. Може да вирее и по скалисти терени. Обича варовитата почва.

Физостегия (Physostegia virginiana)

Цъфти продължително от края на август до края на октомври. Нуждае се от плодородна почва, може да расте както на слънце, така и на сянка. Необходимо е редовно поливане. Може да се използва в смесени цветни композиции с други цветя или многогодишни треви. Изглежда добре засадена край водоеми.

Други атрактивни растения, цъфтящи през септември са: Щернбергия (есенниче), Хелихризум, Цератостигма, Елшолция, някои сортове флокс, японска спирея.


В края на лятото и началото на есента градината все още е обсипана с пъстри цветове. Септември е еди