Грижи за градината в края на зимата

07/01/2020, 13:04:32
Оценка 5 от общо 3 гласа
07/01/2020
Тагове:
Грижи за градината в края на зимата

В края на февруари-началото на март е време да започнете подготовката на градината за новия сезон. Върху останалия сняг разхвърляйте торфена почва или дървесна пепел. Така те по-лесно ще се разтворят и ще попият във влажната почва.

Покрийте иглолистните видове

Иглолистните растения, които не са покрити може да пострадат от първите слънчеви лъчи. Зелените иглички се нагряват и изправят много вода, а корените под замръзналата почва все още не функционират оптимално и не могат да попълнят дефицита от влага.

Покрийте растенията с нетъкан материал, например стари чували. Те ще ги предпазят от слънчевите лъчи. При сухо време поливайте по малко растенията. Предпазният материал отстранете когато температурите се покачат и почвата вече не е премръзнала.

Подрежете храстите

Края на зимата и ранната пролет е подходящия период да подрежете многогодишните храсти и лиани, които цъфтят през лятото и есента: спирея, дървовидна хортензия, будлея, клематис и други. Подрежете ги на 20-30 см. над почвата. Листопадните храсти като черен бъз, дрян, леска също може да се нуждаят от подмладяваща резитба.

Проверете дръвчетата

В края на зимата обърнете внимание на дърветата. Съберете от клоните увехналите плодове и сухите листа с гнезда на вредители. Премахнете супените и изкривени клонки. Огледайте пукнатините по ствола на дървото, ако там има презимували вредителите съберете ги и ги унищожете.

Не забравяйте и за розите

В края на зимния сезон дневните температури се повишават, особено в слънчеви дни, но нощните все още са ниски. Така под укритието на розите може да се образува конденз. Излишната влага може да стане причина за развитие на гъбични заболявания.

За да избегнете това проветрявайте често растенията. През деня когато температурите са над нулата, повдигнете леко покритието за да осигурите достъп на свеж въздух. Приложете тази практика и за други топлолюбиви екземпляри, които зимуват под укритие.

Актуална за сезона е проверката на овошките. Вижте тук: как да разберем, че овошката е измръзнала.


В края на февруари-началото на март е време да започнете подготовката на градината за новия сезон. В