Как да разберем, че овошката е измръзнала

27/11/2019, 15:40:41
Оценка 5 от общо 2 гласа
27/11/2019
Тагове:
Как да разберем, че овошката е измръзнала

Ниските температури могат сериозно да увредят растенията и дори да доведат до тяхното загиване.

Как да разберем, че овошката е измръзнала:

  • В основата на дървото, в областта на кореновата шийка при отделяне на кората може да забележите, че слоят тъкани под нея е неестествено потъмнял.
  • Ако листата са бледи и деформирани това също може да е признак на измръзване, макар че често може да се обърка със заболяване.
  • Измръзналите цветни и листни пъпки почерняват и след време опадват.

Степента на повредата може да се определи по характера на промените и силата на оцветяването на дървесината. Свелокафяво оцветяване показва слабо измръзване, а колкото по-тъмно е кафявото оцветяване толкова по-сериозно е измръзване на овошката.

При много силна повреда кората директно опадва. При продължителен студ може да се наблюдават надлъжни пукнатини по ствола на дървото, които се дължат на образуването на ледени кристали в междуклетъчното пространство. При младите дръвчета наблюдавайте едногодишните клонки, а при възрастните – плодните пъпки и по-старите, 3-4 годишни разклонения.

През ранната пролет можа да съберете плодни пъпки от всеки вид и да си направите диагностика. Направете напречен прорез на пъпките с остър нож. Централната част на повредените пъпки е с тъмнокафяво оцветяване. Прегледайте дървесината и сърцевината на леторастите.


Ниските температури могат сериозно да увредят растенията и дори да доведат до тяхното загиване. Как