Спирея-храстче за всяка градина

08/10/2019, 15:14:01
Оценка 5 от общо 2 гласа
08/10/2019
Спирея-храстче за всяка градина

Спиреята отдавна е призната в ландшафтната архитектура като растение с отлични декоративни качества. Тя може да бъде малко храстче или едър обемен храст. В зависимост от сорта цъфти напролет или наесен и с различни по форма и едрина цветове. Обича живота под лъчите на яркото слънце, богатата и хранителна почва и умерената влага. Въпреки това издържа на суша и засенчване и цъфти продължително, понякога дори повторно след първоначалното прецъфтяване. Нека ви представим няколко вида спиреи и техните сортове, които се срещат у нас и с които можете да си направите впечатляващи композиции.

Ще отделим малко място за пролетния вид, наречен “майски сняг” – Spiraea x vanhouttei. За този храст сме писали и в предишни материали. Той достига около 1.50-1.80 м височина и цъфти в периода май-юни, като се обсипва целия с нежни бели цветчета. Прекрасен храст и за групови насаждения и като пролетен акцент в двора.
От пролетните видове като че ли най-висока е невероятната Spiraea prunifolia. Тя достига 2.5 м височина и цветовете и обикновено са кичести.

Много подобна на майския сняг е и Spiraea arguta, чийто клонки, обсипани с бели цветчета, са още по-повиснали, почти докосващи земята. Листенцата са по-издължени от тези на предходния вид и цъфти по-късно – към средата на юни. Младите клонки са червеникави и изпъкват на фона на листата.

Още една подобна спирея е тунберговата – Spiraea thunbergii. Тя цъфти през късната пролет отново в бяло, но клонките са изправени. При пълен цъфтеж храстът изглежда така, сякаш няма нито едно листенце по нея – само бели цветчета. Ефектът е пиказен – сякаш бели пухкави облаци са се разстлали по земята.

Японската спирея (Spiraea japonica) притежава множество декоративни форми. Най-често се използват ‘Little Princess’, която е със зелени лита и тъмнорозови сенниковидни и леко пухести съцветия; ‘Golden Princess’ със златистожълти листа и бледорозови съцветия и ‘Goldflame’ с жълти листа, преливащи към червено и отново бледорозови цветове. Понякога цветовете могат да бъдат и яркочервени. В прасковено розово се среща сортът ‘Crispa’, а в бяло цъфтят сортовете ‘Alba’ и ‘Albiflora’. Повечето японските спиреи са ниски храстчета. Достигат височина 30-50 см и са чудесни за оформяне на бордюри и кантове на по-големи композиции. След прецъфтяване е добре да се изрязват прецъфтелите цветове. Така се стимулира по-бързото образуване на нови и спиреите скоро зацъфтяват повторно.

Около 70 см достига наситено червеният сорт Dart’s Red. Тази спирея направо грее в градинатаи е чудесна за по-представителните части както самостоятелно, така и в група.
Има и някои по-високи сортове японски спиреи. Към тях спада Spiraea jap. ‘Anthony Waterer’. Тя достига 1-1.50 м височина. Листата й са тревисто зелени, а съцветията – наситено розови. Храстът цъфти обилно от юли нататък и чрез подходящо подрязване можете да го държите и на по-ниска височина. Бледо розови цветове притежава високата 1.50 м Spiraea jap. ‘Rose Superb’ С малко по-рехави, но и по-едри бели съцветия е Spiraea jap. ‘Fastigiata’, която достига 1.80 м.

Съществуват и много високи спиреи, които се използват най-често за задни части на композиции (най-добре в миксбордери) или като запълващи видове в по-обемни растителни групи. Билардовата спирея – Spiraea billardii – е една от тях. Нейните красиви розови класовидни съцветия се извисяват понякога и над 2.00 м височина. Много издръжлив храст, който е непретенциозен към условията на отглеждане и вирее и на по-бедни и сухи почви. Прецъфтелите цветове не стоят много красиво и се изрязват редовно.

Много подобна на вид е дугласиевата спирея – Spiraea douglasii. Нейните листенца са със заоблен връх. Цветовете й приличат изключително на тези на билардовата, а и двете съвпадат по период на цъфтеж – юни-септември.
Спиреите са безценни в озеленяването, тъй като са лесни за отглеждане, не изискват много интензивна поддръжка и имат заместваемост на цъфтежа.
Само с род Spiraea можете да си направите интересни композиции, които да ви цъфтят от пролетта до късна есен. Комбинирани и с други видове спиреите създават разкошен декоративен ефект и красиви обеми в пространството. Поради своите не малки предимства и ценни качества те се използват почти във всяко едно озеленяване, а създаването на нови форми и сортове продължава и се развива непрекъснато.
Автор: ландш. арх. Русана Цветанова


Спиреята отдавна е призната в ландшафтната архитектура като растение с отлични декоративни качества.