Беламканда - леопардова лилия

26/10/2018, 15:33:35
Оценка 5 от общо 2 гласа
26/10/2018
Беламканда - леопардова лилия

Леопардовата лилия е интересно многогодишно растение, с листа, подобни на ирис и цветове, наподобяващи тези на лилума. Цъфти обилно в оранжеви, жълти и червени багри. Общата му височина може да достигне до 1.5 м. Цъфтежът започва през юни и продължава до септември.

Беламканда издържа на ниски температури до около минус 15 градуса, затова и при правилно мулчиране на почвата може да се отглежда навсякъде у нас. Обича слънцето, но понася и полусянка. Развива се на богати на хумус и добре дренирани почви.

Нуждае се от умерено поливане.

В по – студените райони от страна наесен растението трябва да се изкопае, заедно с известно количество почва около коренището и да се пренесе в саксия. Така се ванся в помещение, подходящо за презимуване. Температурата през зимния сезон трябва да е от 17 до 22 градуса, а поливането умерено. Отново на открито се засажда в началото на май, когато температурата на почвата достигне поне 10 градуса.

Леопардовата лилия може да се отглежда и като стайно растение. Засажда се в дълбок съд с почвен субстрат, съставен от равни части градинска пръст, пясък и торф. Поставя се на добре осветено място.

Растението се размножава чрез семена или чрез разделяне на коренището. Разделянето на може да се извърши през пролетта или през есента след прецъфтяване. При засаждането е добре да се добавят органични торове.

Размножаването чрез семена е най – добре да се извърши през есента – октомври. Разстоянието на засаждане между отделните растения е 15 – 20 см.


Леопардовата лилия е интересно многогодишно растение, с листа, подобни на ирис и цветове, наподобява