Малки хитринки за голям успех с цветята

28/09/2016, 03:00:00
Оценка 4.4 от общо 69 гласа
28/09/2016
Малки хитринки за голям успех с цветята

Понякога колкото и да се стараем да осигурим добри условия за живот на дадено растение, то не се развива добре или загива. Вината не винаги е в нас, тъй като правилният растеж на цветята зависи до голяма степен от климатичните условия и от фактори като влажност на въздуха, температура и т.н. които не винаги можем да контролираме. Ако изберем растение, за което микроклиматът в жилището ни не е подходящ, почти сигурно се обричаме на неуспех. Има обаче някои малки хитринки, които да ни помогнат да постигнем по – добри резултати при отглеждането на цветя у дома.

Дезинфекция с оцет – с времето върху стените на саксиите се наслояват прах, мъхове, гъби и битови замърсявания. При ежедневната работа с растенията (пресаждане, поливане и т.н.) спорите и вредните бактерии от тези замърсявания и микроорганизми много лесно биха могли да попаднат върху растенията и да ги разболеят. За да се предотврати това е необходимо поне веднъж на няколко месеца ( 4 - 5 пъти годишно) външните стени на съдовете за цветя да се забършат с кърпа, напоена в концентриран разтвор от оцет или да се поставят в голям съд с оцет и да се изчеткат енергично с подходяща четка.

Профилактика срещу въшки и акари – за борба с въшките използвайте разтвор от течен сапун, алкохол или спирт (30 мл.) в 1 литър вода. С получения разтвор напръскайте листата. Това обикновено дава бърз ефект, но ако не се получи ще се наложи да използвате инсектицид. За борба с акарите може да опитате следното – напръскайте цветето с вода със стайна температура с помощта на пулвелизатор. Завийте саксията с растението в найлонов плик и затворете плътно. Дръжте на сянка няколко часа до половин ден. Високата влажност ще спре развитието на акари.

Не допускайте преовлажняване – противно на очакванията на неопитните цветари прекалено обилното поливане има по – скоро отрицателен ефект върху растенията. Корените им не трябва да остават прекалено дълго време във влажна и топла почва, тъй като това е идеална среда за развитие на гъбички. След поливане водата не трябва да се задържа твърде дълго в подложката.

Вода от картофи за по – добър растеж – водата, в която сте варили картофи е чудесна за декоративните растения. Благодарение на съдържанието на скорбяла тя подпомага растежа им. Важно е обаче в нея да няма сол и да не я използвате докато е гореща.

Сок от лук за имунитет – бульонът от лук има укрепващо и подсилващо действие. Той също така дезинфекцира и повишава устойчивостта на растенията към болести и вредители. Затова следващия път при готвене не изхвърляйте люспите от лука, сложете ги във вряща вода, оставете я да кипне, след което свалете от огъня и оставете да престои една нощ. След това оросете растенията с направената отвара.

Утайка от кафе за подхранване – утайката от кафе има укрепващо и стимулиращо действие върху растенията, тъй като подобрява структурата на почвения субстрат. Също така леко повишава киселинността на почвата, което оказва положително действие върху растенията, предпочитащи кисели почви.


Понякога колкото и да се стараем да осигурим добри условия за живот на дадено растение, то не се раз