Цветя, които харесват северни стаи

14/05/2017, 02:51:40
Оценка 4.5 от общо 72 гласа
14/05/2017
Тагове:
Цветя, които харесват северни стаи

Кои цветя се чувстват отлично в стая със северно изложение?

Спатифилиум – цветето обича сянката, но не и пълна тъмнина затова ако решите да го отглеждате в северна стая сложете го до прозореца. През деня вдигайте щорите, а ако има завеси те трябва да са съвсем тънки и прозрачни, за да влиза достатъчно светлина. Спатифилиумът не е капризен и се отглежда лесно.

Бръшлян – растението обича сенчестите места, влажния въздух и умерената температура. В северно помещение би се чувствал най – добре до прозореца. През зимата оптималната за него стайна температура е около 15 градуса.

Папрат – растението обича сянката и би се чувствало отлично в северна стая. Папратите се отглеждат лесно, обичат водата и високата влажност на въздуха.

Аглаонема – представлява декоративно растение с ефектна украска на листата. Обича тъмните стаи затова може да бъде поставена и в ъгъла. Ако все пак мястото, на което живее е прекалено тъмно тя може да загуби украската на листата си и те да станат чисто зелени, но това няма да попречи на растежа й. Нуждае се от умерено поливане и добре дренирана почва.

Асплениум – декоративено листно растение, което обича сянката и валжният въздух. Пазете го от пряка слънчева светлина и го дръжте далеч от отоплителните уреди. Поддържайте почвата леко влажна, а температурата – умерена.

Аспидистра – наричано още семейно щастие, това растение е едно от най – издръжливите и лесни за отглеждане. Обича сянката, което го прави идеално за северни стаи, помещения без прозорци, мрачни ъгли, междуетажни площи.

Гелксина – лесно за отглеждане декоративно растение, което обича тъмни места и умерената температура. Нуждае се от редовно поливане и трябва да се пази от акари.

Сансевиера – растението може да вирее както на слънце така и на сянка. Обича влажният въздух. През лятото поливането трябва да е редовно, а през зимата – оскъдно.

Сциндапсус – представлява катерливо растение, подходящо за висяща кошница или стенна саксия. Не понася пряка слънчева светлина, нуждае се от умерена температура и често пулвелизиране на листата.

Хлорофитум – нарича се още зелена лилия. Растението е много лесно за отглеждане, понася както слънце, така и сянка. Обича обилното поливане. Много устойчив е на болести и вредители.


Кои цветя се чувстват отлично в стая със северно изложение? Спатифилиум – цветето обича сянка