Бамбук на щастието - талисман на дома

11/01/2015, 03:00:00
Оценка 4.4 от общо 85 гласа
11/01/2015
Бамбук на щастието - талисман на дома

Истинското име на това растение е Драцена сандериана и всъщност не е родственик на бамбука. Заради символиката, която носи растението често се избира за талисман на дома.

Фън шуй препоръчва бамбука на щастието за оздравяване на климата в дома или офиса, за създаване на спокойствие и уравновесеност. Поради тази причина драцена сандериана често е предпочитана за подарък на любими хора.

Според специалистите по фън шуй бамбукът трябва да живее в прозрачен съд с вода и да бъде разположен в източната част на жилището, за да изпълнява пълноценно своята функция – да носи щастие в дома.

Грижи за драцена сандериана

Растението е много лесно за отглеждане дори от начинаещи цветари или от хора, които не разполагат с много свободно време. По отношение на местополжението бамбукът изисква топлина, обича светлината, но не и прякото слънчево греене. Лесно понася сухия въздух.

Може да се отглежда във ваза с вода, като водата трябва да се сменя на 10 дни и да се добавят разтворими подхранващи торове за драцени. Другият вариант е да се отглежда в саксия в обикновена почва за цветя с много добър дренаж.

През лятото бамбукът на щастието се полива обилно, но се внимава да се не се задържа вода. През зимата водата се ограничава и се полива само когато почвата започне да изсъхва. Добре е да се пресажда на 2 години.

Размножаването на драцената става като се отреже връхната част и се потопи във вода, в която сме добавили късчета дървени въглища. След три месеца трябва да се появят корени и тогава можем да засадим растението самостоятелно. На мястото на отрязания връх ще израстнат нови стъбла.

Бамбукът на щастието може да се отглежда във всяка стая, включително и в банята, където би се чувствал добре заради високата влажност.

Символика:

Според боря на стръковете бамбукът носи различни послания:

2 стръка носят любов

3 стръка носят щастие

5, 6 или 7 стръка са за здраве

8 стръка носят богатство

9 стръка са за късмет, успех

21 стръка носят благополучие на цялото семейство.

Не купувайте и не подарявайте бамбук с четири стръка, тъй като се сметя, че това не е на хубаво.


Истинското име на това растение е Драцена сандериана и всъщност не е родственик на бамбука. Заради с