Стайни цветя се борят със стреса у дома и офиса

19/08/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 62 гласа
19/08/2016
Стайни цветя се борят със стреса у дома и офиса

В днешното забързано градско ежедневие човек все повече изгубва връзка с природата и земята. Прекарваме по – голямата част от времето си в затворени пространства, което се отразява негативно на здравето и на настроението ни. Доказана е връзката между отглеждането на стайни растения и намаляването на стреса и депресията. Освен да повлият положително на психиката ви, стайните цветя ще ви осигурят по – добро качество на въздуха в дома и офиса.

Растенията, които отглеждаме у дома помагат за намаляване на напрежението и повишават работоспособността и концентрацията. Смята се, че има цветя, които внасят положителна енергия в дома и подобряват настроението, гонят умората и негативните емоции. Сред тях са: бегония, фикус, драцена, циклама, мушкато, цитруси и много други. Грижейки се за стайните растения ние съзживяваме връзката си с природата, зареждаме се с положителна енергия. Цветята, поставени в спалнята ни могат да ни помогнат да се справим с безсънието. Подходящи за тази цел са: валериана, пасифлора, лавандула, маточина, жасмин.

Смята се, че има и растения, които неутрализират негативната енергия, такива са: бръшлян, кактус, фикус.

Освен да ни радват със своята свежест, зеленина и да придават хармония и уют на дома и офиса цветята, както не веднъж сме казвали, имат свойството да пречистват въздуха. Нещо, което е много важно, а често се пренебрегва. Сухият въздух в помещенията, акарите и домашния прах са сред най – честите причинители на алергии, дихателни проблеми, умора и главоболие. Цветята, които пречистват въздуха са: фикус, хлорофитум, бръшлян, драцена, азалия, хризантема, алое вера и други.

Ако сте решили да освежите дома си, отглеждайки стайни растения подберете правилните за вас според опита, който имате с отглеждането на цветя, времето, с което разполагате и условията, които можете да им осигурите. Ако сте начинаещ цветар, най – добре изберете лесни за отглеждане, растения поне за начало. Не забравяйте, че за да се грижат за нашето здраве, те искат много малко грижи – вода, светлина и любов.


В днешното забързано градско ежедневие човек все повече изгубва връзка с природата и земята. Прекарв