Цветята, които пречистват въздуха у дома

12/11/2014, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 51 гласа
12/11/2014
Тагове:
Цветята, които пречистват въздуха у дома

Цветята внасят зеленина, свежест и енергия у дома. Освен, че ни радват с красотата си обаче, те са полезни за нас, тъй като както знаем освобождават кислород. Сред тях има и такива видове, които пречистват въздуха от вредните токсини.

Те се отделят от пластмасите, килимите, боите, почистващите препарати.

Най-разпространени са формалдехидът (съдържа се в килими, тапицерии), въглероден окис (отделя се от балатуми, мокети, лакирани повърхности), бензол ( съдържа се най-вече в пластмасовите изделия), трихлоретилен (открива се в някои по-силни почистващи препарати) и др.

Някои видове стайни растения имат способността да пречистват въздуха и да неутрализират тези вредни токсини:

Алое вера – не случайно често е наричано "чудодейно растение". Наред с всичките му полезни за нашето здраве свойства, то помага и за по-чист въздух у дома.
Пречиства формалдехида и бензола.

Гербер – той отсранява трихлоретилена. Това е вещество, което се съдържа в бои и разтворители, също така може да го внесете в дома си с дрехите от химическо чистене.

Сансевиера (индийски меч) – пречиства въздуха у дома. Най-добре се чувства в банята, тъй като обича висока влажност на въздуха.

Азалия – това растение има свойството да отсранява амоняка от въздуха. Подходяща е за отглеждане в кухнята или в банята.

Хризантема – премахва трихлоретилена. Ако наскоро сте боядисвали вкъщи, добре е да поставите няколко саксии с хризантеми в стаята за няколко дни.

Фикус – филтрира въздуха като премхва формалдехида. Фикуса е много подходящ за спалнята.

Лилия, спатифилум – това растение има особено силни свойства за пречистване на въздуха. Абсорбира формалдехид, трихлоретилен, толуен, ксилол.

Бръшлян – успешно се бори с бензола във въздуха. Подходящ е за отглеждане в коридора или в кухнята.


Цветята внасят зеленина, свежест и енергия у дома. Освен, че ни радват с красотата си обаче, те са п