За ползите от алое и отглеждането му у дома

10/02/2015, 03:00:00
Оценка 4.6 от общо 64 гласа
10/02/2015
За ползите от алое и отглеждането му у дома

Полезните свойства на алое вера са познати още от древността. Наричат го „чудодейно растение”, тъй като има широко приложение в медицината и в козметиката, а отглеждано в стайни условия има свойството да пречиства въздуха в помещенията.

Алое е многогодишно растение, което произхожда от Южна Африка и Мадагаскар. Родът наброява над 300 вида, но само два от тях имат лечебни свойства – алое вера и дървовидно алое. Алое вера се отглежда по – трудно в домашни условия, тъй като има нужда от много слънчева светлина, докато дървовидното алое е по – непретенциозно и често отглеждано у нас. При стайни условия цъфти изключително рядко, тъй като му е необхдима дълга почивка на тъмно място, след което му е нужен период на силна светлина и свеж въздух, което е трудно постижимо. 

Място

Тъй като алоето се нуждае от обилна и ярка слънчева светлина, южният прозорец би бил най – подходящото място. През зимата трябва да се отглежда в отопляема стая, въпреки че може да издържи на температури до 6 градуса, но няма да се развива толкова добре на хладно. Може да го поставите до източник на топлина, тъй като сухият въздух не му пречи. През лятото може да се изнесе на балкона или в градината. През зимния сезон може да му е необходимо допълнително изкуствено осветление. 

Почва

Най – добрата комбинация се състои от равни части: чимовка, листовка, хумус и пясък (най – добре речен). Осигурете добър дренаж на саксията. През топлия сезон (от май до септември) наторявайте растението веднъж месечно с подхранваща смес за кактуси.

Поливане

Алоето обича умерено влажна почва, така че не прекалявайте с водата, оставяйте почвата да изсъхне от предишното поливане. През зимата сведете водата до минимум (1 – 2 пъти месечно). Следете растението, ако забележите че листата са започнали да изсъхват или да покафеняват, значи трябва да полеете. Внимавайте водата да не попада директно върху листата. 

Пресаждане

Младите растения трябва да се пресаждат всяка година през пролетта, а възрастните на 2 – 3 години.

Размножаване

Дървовидното алое се размножава най – лесно чрез резници, а Алое Вера чрез семена или резници. Обикновено размножаването се прави пролетта или началото на лятото. 

Видове алое, подходящи за стайно отглеждане

Aloe vera - макар че това е най-популярният вид, той не е най-често отглежданият в домашни условия. Обича слънчевата светлина, при отглеждане на закрито обикновено се издължава и се нуждае от подпора. 

Aloe arborescens - наричано "дървовидно алое" то е най-лесното за отглеждане от всички видове. Има устойчив растеж както на открито така и закрито. Притежава същите полезни свойства както алое вера.

Aloe aristata - малък, компактен сорт с височина до 5 см. Понася добре изнасянето на балкона. Не е претенциозно по отношение на грижите. Цъфти по-често и при по-неблагоприятни условия в сравнение с останалите сортове.

Aloe polyphylla - многолистното алое е интересен, екзотичен вид, развиващ почти кръгла, гъста розетка. 

Полезни свойства

В Алое Вера се съдържат ценни минерали, аминокиселини и ензими. Притежава мощни противовъзпалителни свойства, подпомага работата на сърцето и имунната система, също така намалява високия холестерол и високото кръвно налягане. Чудодейното растение лекува изгаряния, гъбични заболявания, облекчава болката, подобрява състоянието на кожата.


Полезните свойства на алое вера са познати още от древността. Наричат го „чудодейно растение&r