Кои са най - полезните стайни растения

17/10/2016, 18:14:56
Оценка 4.4 от общо 60 гласа
17/10/2016
Кои са най - полезните стайни растения

Голяма част от декоративните растения освен да красят интериора имат и още една много важна функция – подобряване на микроклимата в дома. Те пречистват въздуха от токсини, унищожават някои от вредните микроорганизми и бактерии, успокояват нервната система, подпомагат съня и подобряват настроението.

Ако имате проблем с трудно заспиване, често събуждане и сте твърде изнервени може да ви помогне отглеждането на мушкато. Ароматът му успокоява, облекчава стресовите състояния и се бори срещу безсънието. Освен това понижава кръвното налягане.

Още едно растението, което успокоява е хризантемата.

Цитрусовите дръвчета и най – вече лимона въздействат ободряващо, подобряват тонуса и настроението, ароматът им е полезен при главоболие и стрес. Освен това дезинфекцират въздуха.

Джодженът не е често срещан като стайно растение, но отглеждането му у дома също носи ползи. Мирисът му успокоява, бори се с умората и раздразнението, премахва главоболието, стимулира апетита и подобрява храносмилането. Подходящ е за отглеждане на прозореца в кухнята или до компютъра.

Здравецът излъчва вещества, които имат антибактериално и противовирустно действие. Освен това успокоява нервната система, гони депресията и умората, подобрява настроението.

На работното място за подобряване на концентрацията, намаляване на стреса и умората и повишаване на умствената активност и работоспособността е подходящо да поставите мента, лимон, портокал, розмарин.

Алое, спатифилум, хлорофитум и каланхое неутрализират токсините във въздуха и значително подобряват неговото качество.

Мирта и евкалипт имат противовирустно действие. Те намаляват количеството на болестотворни микроорганизми във въздуха.

Драцената и фукусът пречистват и овлажняват въздуха, освен това абсорбират вредни вещества като бензол, формалдехид, амоняк и други.

Бръшлянът също има способността да неутрализира токсините във въздуха, също така има мощно противовъзпалително действие. Унищожава гъбичките и бактериите.

Внимание: Растенията могат да бъдат и опасни! Някои от тях са токсични при поглъщане и допир! Контактът с техните листа, стъбла и сокове може да причини алергични реакции и кожни раздразнения, а при поглъщане – тежки отравяния! Затова дръжте растенията на място, недостъпно за малки деца и домашни любимци. Винаги когато полагате грижи за тях използвайте ръкавици и измивайте добре ръцете си. Кои стайни растения са отровни?

Също така не претрупвате дома си с растения. Въпреки полезното им действие, прекаляването с тях може да направи атмосферата напрегната и нездравословна. Ако растенията са твърде високи и скриват голяма част от прозореца ще блокират достъпа на слънчева светлина, което също няма да се отрази добре на състоянието ви. В случай, че имате малки деца или някой член от семейството ви страда от алергия, винаги проучвайте внимателно дадено растение преди да го внесете в дома си, ако не сте сигурно дали е безопасно консултирайте се със специалист. Спазвайки тези препоръки ще можете да се радвате на красотата на цветята и да се възползвате от тяхното благоприятно действие без да излагате здравето си на риск.


Голяма част от декоративните растения освен да красят интериора имат и още една много важна функция