Опасни стайни растения

20/12/2014, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 33 гласа
20/12/2014
Опасни стайни растения

Стайните растения, освен да ни радват с красота и свежест имат свойството да пречистват въздуха от вредните токсини и да създават по-здравословна среда у дома.

Няколко свежи цветя в стаята внасят положителна енергия, но все пак не е препоръчително да прекаляваме превръщаме дома си в ботаническа градина. Особено стаята, в която спим.

Вижте още : Цветя, които пречистват въздуха.

Има обаче растения, които биха могли да бъдат опасни за здравето, особено за по-чувствителни хора, склонни към алергии.

Кои са те и как да контактуваме безопасно с тях?

Адениум (пустинна роза) е силно отровно декоративно растение. Не е препоръчително да го отглеждате в дома си, ако имате малки деца или домашни любимци, тъй като всяка част от растението, при попадане в устата може да предизвика силно отравяне.

Олеандър е красиво и популярно у нас, цвете. Ако бъде отглеждано в затворено помещение обаче, цветовете му може да предизвикат главоболие. Особено ако не се проветрява достатъчно често. Освен това семената и сокът му са отровни и когато се грижите за него задължително използвайте ръкавици.

Филодендрон също съдържа токсини, които могат да предизвикат възпаления и храносмилателни разстройства.

Фикуса , макар че има свойството да пречиства въздуха от формалдехид, би могъл да бъде опасен за хора, склонни към алергии. При силна чувствителност към него би могъл да предизвика астматичен пристъп.

Спатифилум е любимо на много цветари и често отглеждано в домашни условия, растение. Има свойството да поглъща токсините от въздуха и затова се препоръчва за филтриране на въздуха в замърсени помещения.

Въпреки това с него трябва да се внимава, защото ако сок от растението попадне върху кожата, може да предизвика силно възпаление.

Коледната звезда също би могла да бъде опасна. Млечният сок, попаднал върху кожата може да предизвика раздразнения, а при контакт с очите би могъл дори да доведе до временна слепота както при хората, така и при животните.

Дифенбахията съдържа стрихнин - опасно вещество, което може да предизвика сериозни проблеми ако попадне в човешкия организъм като възпаление на устата и гърлото, гадене и повръщане, затруднено преглъщане, увреждане на очите. 

Теменужката е любимо цвете на много градинари, но отглеждана на закрито може да предизвика алергични прояви у чувствителни хора. Те могат да варират от хрема и зачервяване на очите до бронхиална астма. Алергията към теменжуката е рядка, но все пак имайте едно на ум ако страдате от алергия към други растения.

Борвалията, декоративния пипер и кораловото дръвче също могат да бъдат опасни за децата и домашните любимци ако погълнат части от растенията (цветове, плодчета, листа) в резултат на това се появяват болки, гадене, сънливост.

Как да се предпазим от опасностите, които крият тези декоративни растения?

1. Използвайте ръкавици и избягвайте контакт с очите, с които и да е части от растенията.

2. Пресаждайте растенията на открито извън дома.

3. Ако все пак сок от някое растение попадне върху кожата, особено върху раничка, промийте добре с вода, възможно най-скоро.

4. Ако имате малки деца или домашни любимци, преди да внесете ново растение вкъщи потърсете информация за него и помислете за безопасно място, където няма да имат достъп до него.

5. Ако детето ви погълне част от отровно растение, незабавно потърсете медицинска помощ. 


Стайните растения, освен да ни радват с красота и свежест имат свойството да пречистват въздуха от в