Ванда (Vanda)

07/12/2016, 16:02:58
Оценка 4.5 от общо 26 гласа
07/12/2016
Тагове:
Ванда (Vanda)

Семейство: Салепови

Ванда представлява род орхидеи, който включва около 50 вида многогодишни растения. Разпространени са главно в Азия, Северна Австралия и някои части на Нова Гвинея.

Растенията имат няколко стъбла, гладки и дълги листа и едри цветове. Характерен за вандата е синият цвят, който по принцип е рядко срещан сред орхидеите. Растението цъфти също и в жълти, оранжеви, червени, зелени нюанси. В домашни условия ванда може да се отглежда в кошници или качена върху корк. Добре се развива в плетена кошница. Може да достигне до 1 метър височина. При правилни грижи растението цъфти до 2 – 3 пъти годишно.

Място: Ванда се нуждае от обилна слънчева светлина. Вкъщи й изберете най – светлото място, огрявано директно от слънцето, като ако се налага сменяйте местоположението й през различните сезони. Има нужда поне 3 часа на ден да бъде директно огрявана от слънцето. Пазете я от прякото слънце единствено в обедните часове през по – топлите дни. Листата трябва да са стегнати и твърди, а на цвят – наситено зелени може да имат леко червено оцветяване по ръба. Това са признаци, че светлината е добра за растението. Ако се появи червено оцветяване по цялото листо, това е знак, че светлината е прекалено силна.

Орхидеята предпочита умерени до високи температури. Минималната нощна температура трябва да бъде 18 градуса, а максималната дневна до 35 градуса през лятото. Важно е в помещението да има достатъчно свеж въздух, в противен случай има риск от развитие на листни заболявания.

Торене: От юни до септември е желателно растението да се подхранва 2 пъти в месеца с балансиран тор. От септември до средата на октомври се подхранва с тор с високо съдържание на фосфор. От края на октомври до юни торете 1 път месечно с балансиран тор, но разреден на 1 / 4 от указаното на опаковката.

Поливане: От юни до септември орхидеята се нуждае от ежедневно поливане, а в горещите дни дори два пъти дневно. През зимата поливането се намалява, като корените се поддържат леко влажни. Ванда се нуждае от висока въздушна влажност – 70 – 80 %. Най – добре е в стаята да бъде поставен овлажнител за въздух.

Пресаждане: Ванда не обича често пресаждане. Добре е такова да се прави само когато надрастне съда, в който се намира. Най – добре се чувства качена на корк. Ако решите да я отглеждате в саксия използвайте само едри парчета кора без други съставки. 


Семейство: Салепови Ванда представлява род орхидеи, който включва около 50 вида многогодишни растен