Билкова градина на балкона

30/01/2015, 03:00:00
Оценка 4.4 от общо 87 гласа
30/01/2015
Тагове:
Билкова градина на балкона

Билките привличат със своя аромат, вкус, свежест и красота. Много от тях могат лесно да бъдат отглеждани у дома или в сандъчета на балкона. Освен да радват сетивата ни, билките могат да бъдат незаменим помощник в домашната аптечка при много здравословни състояния, а голяма част от тях се използват и като вкусни подправки.

Билките се отглеждат лесно, тъй като не изискват специфични температурни условия и не се нуждаят от голямо пространство.

Все пак за да се чувстват добре растенията трябва да им осигурите слънчева светлина и да бъдат защитени от течение. За повечето билки са достатъчни сандъчета с диаметър 15 – 25 см. Саксиите трябва да имат добър дренаж, който може да направите с чакъл или дребни камъчета.

Кои билки можем да отглеждаме на балкона?

Традиционно у нас като градински растения се отглеждат: лавандула, градински чай, невен, декоративни форми на мащерка, мента. Също и подправки като копър, магданоз, риган.

Едногодишни и двугодишни билки: росопас, невен, лайка, детелина, синап и др.

Многогодишни билки: арника, хвощ, валериана, коприва, подбел, маточина, жълт кантарион, градински чай, розмарин, бял равнец, мащерка, живовляк и др.

Билките могат да се отглеждат заедно със зеленчукови или декоративни растения.

Розмарин – подходящ е за отглеждане както в градината, така и в саксия на балкона. Оставен да расте свободно, розмаринът се оформя като храст, лесно се подрязва в най – различни декоративни форми. Топлолюбиво растение е, има нужда от слънчево място, подходящ е южен или източен остъклен балкон, ако температурите паднат под минус 5 градуса, трябва да приберете саксията вътре на топло.
Полива се редовно и умерено. Като билка растението се използва за подобряване на паметта и работата на мозъка, лекува главоболие и нервни разстройства. Ромаринът се употребява широко и като подправка в кухнята.

Градински чай – използва се като билка и подправка, може да се отглежда както в градината, така и в саксия. Подходящи за отглеждане на терасата са ниските сортове. Засаждат се през пролетта – март – април като семената се поставят на около 7 см. едно от друго. Салвията се нуждае от умерено поливане, проветриво място и недопускане появата на плевели.
Чувства се добре както на слънце, полусянка така и на пълна сянка.
Подходяща е за отглеждане на балкона без значение от изложението, тъй като издържа на много ниски температури. Размножава се чрез семена или резници. Салвията е полезна при стомашно – чревни проблеми, възпаление на дихателните пътища, нервни разстройства и др.

Маточина – използва се както като билка, така и като подправка, листата й съдържат етерично масло, което се употребява в парфюмерията. Има аромат на лимон. Може да се отглежда на слънце или полусянка.Подходяща е лека, добре обработена почва.

Маточината може да живее на едно място до 5 години. Като билка се използва за успокояване на нервната система, стимулиране на апетита, лечение на високо кръвно налягане, гловоболие и др.

Мащерка – отглежда се лесно, непретенциозна е и сухоустойчива. Полива се само когато почвата е напълно суха. Нуждае се от слънчево място, подходящи са южните тераси, особено за младите растения е много важно да получават достатъчно светлина. Като билка, мащерката има ефикасно действие при настинка и грип, бронхиална астма, главоболие.
Има също така противовъзпалително, болкоуспокояващо и антисептично действие.

В кулинарията мащерката се използва за подправяне на ястия от месо, зеленчуци, супи, сосове. Употребява се както прясна, така и изсушена.

Вижте още: отглеждане на лавандула у дома.


Билките привличат със своя аромат, вкус, свежест и красота. Много от тях могат лесно да бъдат отглеж