Зимоустойчиви растения за балкона и градината

04/06/2017, 22:22:14
Оценка 4.6 от общо 46 гласа
04/06/2017
Тагове:
Зимоустойчиви растения за балкона и градината

Ако сте любител – градинар сигурно пред вас е възниквал въпросът – какви растения да отглеждате в градината през късната есен, зимата и ранна пролет. Най – лесният начин е да изберете растения, които могат да се отглеждат целогодишно в сандъчета, кашпи, саксии или градински вази без да измръзват, а самите съдове да са лесно преместваеми. За да издържат на открито растенията трябва да са студоустойчиви, особено когато се отглеждат в контейнери, а не директно в почвата, тъй като съдовете не изолират толкова добре от ниските външни температури.

Юка може да краси градината и балкона през есента. Красивите листа на растението са атрактивни през всички сезони. Юката достига височина от 60 до 90 см. предпочита слънчеви и сухи места, но може да вирее и на лека сянка.

Бергения е студоустойчиво растение, което може да цъфти по два пъти в годината. Наесен при застудяване листата й добиват пурпурен цвят, а през пролетта и лятото са тревисто зелени. Може да се отглежда в един съд в продължение на 5 – 6 години, тъй като не обича често пресаждане. Понася засенчване, суша и студ.

Японският пиерис е ефектен през пролетта. Представлява студоустойчив храст, който е атрактивен през цялата година и особено през пролетния сезон. Расте добре както на слънце, така и на сянка. Трябва да се пази от силни ветрове.

Туята е красива през цялата година. Туя радва очите ни през всички сезони, а наситено зеленият й цвят е особено атрактивен през зимата когато липсват зелени растения. Тя придава свежест и чар на градината. Стои чудесно като акцент в съд с други декоративни растения. Чувства се добре на слънце, но може да понесе и лека сянка.

Чемширът остава зелен през цялата година. Красивият храст ще бъде чудесна декорация за вашата градина или тераса целогодишно дори и зимата. С подходяща резитба от него могат да се създадат различни ефектни форми. Чемширът трябва да се пази от силни ветрове.

Съвети за отглеждане на растенията в контейнери на открито:

- Съдовете, оставени на открито през зимата трябва да бъдат изработени от цимент, тежка, пластмаса или тежко фибро стъкло. Избягвайте материали като теракот, които лесно се чупят при измръзване.

- Поливайте растенията през зимата само когато температурите са положителни. При замръзнала почва растенията няма да могат да поемат водата.

- Може да се наложи периодично да завъртате саксиите, за да може растенията да получават достатъчно светлина от всички страни.


Ако сте любител – градинар сигурно пред вас е възниквал въпросът – какви растения да отг