Зимни грижи за лантана

11/03/2017, 21:29:22
Оценка 4.5 от общо 64 гласа
11/03/2017
Тагове:
Зимни грижи за лантана

Лантана е бързо растящ храст, любим на много градинари, поради това, че е лесен за отглеждане и цъфти обилно и продължително – от юни до октомври.

Подходящ е както за саксийно, така и за градинско отглеждане. На височина достига до 1,5 м. но има и по – ниски сортове. Освен красивия продължителен цъфтеж, друга особеност на лантана е непрекъснато променящата се багра на цветовете. Те могат да бъдат оранжеви, червени, жълти, розови, лилави. Разцъфват в един нюанс и постепенно придобиват друг. Има и сортове, които запазват цвета си без промяна.

Цветовете на лантана привличат много пепепруди.

Как да се грижим за лантана през зимния сезон?

Растението е топлолюбиво и може да оцелее на открито само в райони, в които температурите не падат под минус 6 – 7 градуса. В по – студените райони лантана обикновено се отглежда като едногодишно растение.

У нас най – често лантана се отглежда в саксии, които през лятото се изнасят на открито и могат да останат там до късна есен на светло място, но не с директни слънчеви лъчи. В края на есента саксиите се прибират, за да презимува растението на закрито.

В помещението, в което зимува лантаната температурата трябва да е в порядъка 6 – 10 градуса. Стаята трябва да е светла и прохладна. След прибирането на растението поливането рязко се намалява. Подхранването се спира още в края на август.

Растението се поставя близо до прозорец, а саксията периодично се завърта към светлината. Полива се много оскъдно.

При затопляне на времето и след преминаване на сланите, лантана отново се изнася на открито. Може да се размножи през пролетта чрез вкореняване на разници.


Лантана е бързо растящ храст, любим на много градинари, поради това, че е лесен за отглеждане и цъфт