Време е за зазимяване на градината

03/05/2017, 04:37:39
Оценка 4.6 от общо 81 гласа
03/05/2017
Тагове:
Време е за зазимяване на градината

Моментът, в който нощните температури се задържат под 6 – 7 градуса няколко нощи подред е подходящ да започнете зазимяването на градината.

Правилната подготовка на градината за зимния сезон е гаранция за добра реколта през пролетта.

Зазимяване на тревните площи

Важно е да осигурим на тревата достатъчно хранителни вещества чрез бавноразлагащ се комплексен тор – NPK. Дозата е около 40 кг. на декар. В края на октомври – началото на ноември тревата трябва да се подстриже на височина – 6 - 8 см. Също така тревният чим трябва да се вертикулира. Това е най – добре се случи още през октовмри.

Зазимяване на декоративните растения

Короните на растенията с деликатни и уязвими клонки трябва да се увият в мрежи, за да се предпазят от счупвания и наранявания.

Растенията със слаба коренова система трябва да се укрепят с въжета или колове, за да не бъдат повредени от силния вятър.

Топлолюбивите растения трябва да се приберат на места, подходящи за презимуване и да им се осигурят добри условия.

Преди зазимяването на стайните цветя не забравяйте да ги проверите за болести и вредители и да почистите падналите листа и прецъфтелите цветове.

Извадете от земята луковиците на цветята и ги поставете на сухо и проветриво място за следващия сезон.

Добре е до началото на ноември да приключите със есенното засаждане на луковичните цветя с пролетен цъфтеж.

Трябва да се погрижите и за розите – почистете ги от изсъхнали и пожълтели листа. Проверете ги за наличие на заболяване. Почистете ги от плевели. Осигурете им опора и натрупвайте градинска почва около основата им. След като почвата замръзне покрийте я със слама или листа.

Увийте стеблата на младите дръвчета с  метална мрежа за да ги предпази от гризачи.

Почистване и подготовка на градината за зимата

Почистете двора от паднали клони и листа. Премахнете всички изсънали едногодишни растения. Проверете градината за наличие на охлюви и ако откриете такива се снабдете със специален препарат срещу тях. Натрупвайте слама и борови иглички около многогодишните цветя и храсти. Новозасадените луковични растения покрийте с клонки от вечнозелени храсти.

Почистете добре градинските инструменти, дезинфекцирайте ги, подусшете ги и ги приберете. Градинските мебели приберете на закрито, а ако нямате такава възможност ги покрийте с непромокаеми материали. 


Моментът, в който нощните температури се задържат под 6 – 7 градуса няколко нощи подред е подх