Есенно засаждане на луковични цветя с пролетен цъфтеж

17/09/2016, 03:00:00
Оценка 4.7 от общо 29 гласа
17/09/2016
Тагове:
Есенно засаждане на луковични цветя с пролетен цъфтеж

Сега е момента да засадите луковични цветя, за да се радвате на ранен и обилен цъфтеж в градината през пролетта. Още през януари – февруари разцъфват кокичетата, ирисите – през февруари, зюмбюлите, нарцисите и лалетата – през март и април, а през май – по – късните сортове. Когато избирате луковични цветя за градината имайте предвид срока им на цъфтеж, както и устойчивостта към променливото време през пролетта. Обърнете внимание и на това дали може да им осигурите подходящото местоположение и почва.

За по – дълъг цъфтеж изберете правилното място за засаждане

Много сортове лалета, лилиуми, гладиоли започват да цъфтят по – рано ако са засадени на слънчево място, както и обратното цъфтежът им се забавя ако се намират на сянка. Не бива обаче да ги засаждате и на места, където ще бъдат огрявани от слънцето по цял ден, тъй като в такъв случай бързо ще прецъфтят.

Кои есенни луковични цветя са с най – дълготраен цъфтеж?

Анемония – цъфтежът й продължава около 3 седмици;

Лале – в зависимост от местоположението си цъфти близо 3 седмици;

Кралска фритилария – цъфти около 2 до 3 седмици;

Нарцис – 10 – 12 дни.

С продължителен цъфтеж са и лилиумът и фрезията.

Лесни за отглеждане луковични цветя с пролетен цъфтеж

При избора на луковични цветя е добре да съобразите и техните изисквания за отглеждане, особено ако не можете да им отделите много време или не сте ежедневно в градината си. Някои видове цветя се нуждаят от ежегодно изваждане на луковиците от почвата след отмиране на листната им маса. Това са: някои сортове лалета, фрезии, гладиоли и някои от зюмбюлите. Затова ако не желаете всяко лято да изваждате луковиците на цветята, изберете сортове, които могат да преживеят на едно и също място няколко години, най – често – 3 – 4. Такива са: лилиуми, нарциси, крокуси, декоративен лук, анемонии, мускари.

Декоративно блатно кокиче

На есен може да засадите луковици на декоративно блатно кокиче – Леокожум. Това е култивиран вид на блатното кокиче, което в диво състояние се среща в ниски, влажни гори и ливади. Предлагат се два сорта – пролетен и есенен. По – често срещан е пролетния леокожум, което се характеризира с бели цветове със зелена или жълта окраска върху венчелистчетата.


Сега е момента да засадите луковични цветя, за да се радвате на ранен и обилен цъфтеж в градината пр