В градината през март

01/03/2015, 03:00:00
Оценка 4.4 от общо 49 гласа
01/03/2015
Тагове:
В градината през март

През март растенията се събуждат за нов живот. Затова основната ни задача в градината е да ги подготвим за предстоящия активен сезон.

Тревни площи

Тревните площи почиствайте редовно с гребло. Месецът е подходящ също така за плевене и отстраняване на нежелани треви. Благодарение на високата влажност на почвата плевелите се почистват лесно. През март наторете тревните площи с комбиниран тор (NPK). Важно мероприятие през този месец е аерирането, което ще премахне мъртвите растителни части и ще подобри въздушния режим на почвата. 

Цветна леха

Ранните луковични цветя (кокиче, лале, нарцис, див зюмбюл) вече цъфтят. Времето през март е подходящо за засяване семената на невен. Хортензията се нуждае от лека резитба. През този месец може да засеете още: агератум, петуния, лобелия, декоративен слънчоглед. Хвойновите и вечнозелените растения трябва да бъдат редовно поливани. Ако искате да отглеждате лавандула в градината си, в края на март я посадете в сандъче на прозореца си. След прецъфтяване на лалетата и зюмбюлите, луковиците им трябва да се съхраняват на сухо и хладно място, например в килера или мазето.

Храсти и дървета

Дребните храстчета трябва да се подрежат с 10 до 20 см. за да цъфнат обилно. Март и април са най – подходящите месеци за засаждане на жив плет. Разнообразието от храсти, за целта е голямо: рододендрон, магнолия, туя, форзиция, люляк, японска дюла и др.
Дрянът е един от най-ранните цъфтящи видове, който предвещава идването на пролетта. Неговата корона се формира свободно като се отстраняват само клонките, растящи навътре. 
На форзицията не се прави основна резитба, а само се премахват счупените и измръзнали клонки. Подрязването се прави чак след прецъфтяване на храста.

Плодова градина

Резитбата на овощните дръвчета е много важна задача през месец март. Тя трябва да приключи в рамките на месеца, тъй като дръвчетата излизат от период на покой и хранителните вещества се насочват към растежните върхове. Малините трябва да бъдат почистени от повредени и слаби леторасти.
Проверете пъпките на лозите за евентуални повреди от загниване или измръзване. Ако откриете повредени пъпки направете коригираща резитба. Започва засаждането на облагородени и вкоренени лозички.

Времето през март е подходящо за засаждане на нектарина, праскова, дюла, лоза, орех, малини.

Зеленчукова градина

В началото на месеца засадете ранните картофи и баклата. През втората половина на март се засяват пипер, патладжан, моркови, репички, магданоз, алабаш. Ако не сте засадили градинският грах през февруари, може да го направите сега. През първата половина на месеца се засява разсадът за средно ранни домати. 

Грижи за розите

През този месец се премахва зимното защитно покритие на розите и настъпва време за тяхната резитба. Храстите трябва да се подрежат и да се премахнат всички счупени, загнили или измръзнали клонки. На всеки клон оставете 3 – 4 пъпки. Месецът е подходящ и за засаждане на рози. Това трябва да стане в рохкава, водопропусклива, богата на хумус, почва.

Растителна защита

Възможно е тревният чим да бъде нападнат от т.нар снежно гниене. То се проявява чрез кръгли, кафяви петна по тревната настилка. В този случай трябва внимателно да отстраните пострадалите тъкани и да напръскате с подходящ разтвор – фундазол, железен сулфат. За да се справите с листните въшки, примамете птички в двора си. Окачете къщички за птици на по – високите дървета. 


През март растенията се събуждат за нов живот. Затова основната ни задача в градината е да ги подгот