Растения, подходящи за северна стена

09/05/2017, 19:01:05
Оценка 4.4 от общо 76 гласа
09/05/2017
Тагове:
Растения, подходящи за северна стена

Ако искате да озелените северна стена, например на къщата, вилата или пристройка в двора може да срещенете известни затруднения с избора на растения, тъй като на северната стена е мрачно и хладно през по – голямата част от деня, а в някои случаи, в зависимост от други фактори може дори да е постоянна сянка.

Кои растения са подходящи за северната стена:

Шоколадова лоза

Акебия представлява увивно растение, известно още с името шоколадова лоза. Цветовете на растението се появяват през март – април, кафеникаво лилави са на цвят и имат приятен аромат на шоколад. Акебия расте бързо и издържа на неблагоприятни условия. Предпочита влажни и сенчести места, макар че може да расте и на слънце.

Предпочита лека, песъчлива почва с добър дренаж. Силно доминантно растени е, извилича хранителните вещества и влагата от почвата затова не е добре в близост до нея да засаждате други растения. Издържа на ниски зимни температури.

Клематис

Клематисът обича светлината, но понася добре и полусянка, а през лятото корените му трябва да се пазят от прегряване. Подходящ е за стена, ориентирана на северозапад. При пълна сянка не цъфти толкова обилно. Обича добре дренираната плодородна почва.

Нуждае се от редовно поливане и подрязване.

Каскадна хортензия

Каскадната хортензия се характеризира с много бърз растеж, достига дължина до 6 м. цъфти през юни – юли. Изключително студоустойчива е и се развива добре на сенчести места.

Бръшлян

Вечнозелено катерливо растение, идеално покритие за северна стена или ограда. Студоустойчив е, непретенциозен, обича влажната почва. Създава плътна и равномерна листна маса.


Ако искате да озелените северна стена, например на къщата, вилата или пристройка в двора може да сре