Работата ни в градината през февруари

01/02/2015, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 51 гласа
01/02/2015
Тагове:
Работата ни в градината през февруари

Предпролетни грижи за градината

През февруари, макар че е все още е зима постепенно започва да ни изпълва пролетно настроение. Вече си представяме градината обагрена в зеленина и цветове. И този момент не е далеч!

Какво трябва да свършим в градината през този месец?

 • В цветната градина през втората половина на месеца трябва да засадим семената на лобелията, агератума, петунията.
 • Към края на февруари ако времето позволява може да засеем семената на мак, карамфил, делфиниум.
 • Отново към края на месеца може да освободим розите от завивката им и да започнем резитбата им.
 • Времeто е подходящо и за подрязване на храстите за жив плет.
 • През февруари е време за размножаване на хризантемите. Отрежете резници с дължина около 8 см. засадете ги в сандъче, покрийте го със стъкло и го оставете на светло място. След вкореняване на резниците, изчакайте месец и ги засадете в саксии.
 • В зеленчуковата градина към края на месеца може да засадите ранни моркови, магданоз, копър, грах, спанак. За разсада използвайте почва от затревени участъци.
 • В плодовата градина е време за резитба на овощните дръвчета и на лозите. Ако има изсъхнали клони трябва да се премахнат.
 • Преди пъпките на овощните дръвчета да започнат своето развитие, трябва да се извърши второто зимно пръскане. Добре е да се направи в дни с температура над 4 градуса.
 • Касисът също се нуждае от резитба през този месец.
 • Ако времето се задържи по – топло за няколко дни е подходящо за засаждане на дръвчета.
 • Може да започнете с обработката на почвата в декоративната и зеленчукова градина, както и с първото за годината наторяване с минерални и органични торове.
 • Ако планирате нови конструктивни елементи в градината като пътеки, подпорни стени, алпинеуми, през този месец може да започнете подготовката и работата по тях.

Декоративна градина

При затопляне на времето се премахва мулчът, предпазващ цветята от измръзване. Време е за сеитба на едногодишните цветя. При наличие на топъл парник, тя може да се извърши още е началото на месеца, а при липса на такъв – в края.

Извършва се зимна резитба за оформяне на широколистните дървета и живи плетове. Възрастните декоративни дървета се нуждаят от прореждаща резитба и премахване на сухите клони.

Уплътнете почвата около корените на засадените през есента цветя.

Овощни дървета и храсти

Ягодоплодните храсти се нуждаят от санитарна резитба. След като премине опасността от измръзване може да започнат резитбите и на лозите. Извършва се двукратно пръскане и третиране на раните от резитбата с 1% бордолезов разтвор,  шампион 0.3% или фунгуран 50 ВП- 0.15%.

През този месец обикновено протича цъфтежа на дряна и не е желателно да го безпокоим с агротехнически мероприятия.

При сухо време новозасадените през есента дръвчета се поливат.

Ако не сте варосали дръвчетата през есента направете го сега за да ги предпазите от измръзване в края на зимата.

Зеленчукова градина

Започва поетапно прибиране на презимувалите салати, лук, спанак и зелен чесън. В топли парници може да започне засяването на семена за производство на разсад.

Стайни и балконски растения

Повечето от стайните цветя през този месец все още се намират в период на покой. Поливат се по малко и само когато горния слой на почвата изсъхне. Цикламите трябва да се поливат с хладка вода само в чинийката и да се държат на светло и прохладно място. И през този месец трябва да се погрижите за влажността на въздуха в стаята като поставите купички с вода или пулвелизирате растенията от време на време.

Цъфтящите кливии, иглики, орфидеи трябва да се поливат с вода със стайна температура и да се внимава почвата им да не пресъхне. През февруари редовно отстранявайте прахта от листата на растенията с влажна кърпа или четчица и разрохквайте почвата в саксията. В края на месеца чрез резници могат да се разможат хортензиите, бегониите, фуксиите, пасифлората. През втората половина от месеца настъпва най-благоприятния период за размножаване на стайните растения, който продължава чак до юли.


Предпролетни грижи за градината През февруари, макар че е все още е зима постепенно започва да ни и