Циклама (Cyclamen)

28/10/2016, 13:47:43
Оценка 4.5 от общо 75 гласа
28/10/2016
Тагове:
Циклама (Cyclamen)

Семейство Игликови

Цикламата произхожда от Мала Азия, среща се също така и в Централна Европа и Средиземноморието. У нас в диво състояние може да се срещне по северните склонове на Стара планина. Цъфти в бяло, червено и различни нюанси на розово. Периода на активен цъфтеж е от октомври до април. Съществуват много видове циклами като най – разпространени в домашни условия у нас са: Персийска циклама (Cyclamen persicum); Бръшлянолистна циклама (Cyclamen hederifolium); Европейска циклама (Cyclamen europаеum);

Място: Цикламата предпочита хладно и светло място. Подходящи за нея са помещения със северно и източно изложение. Ако е в стая с южно изложение трябва да бъде далеч от прозореца. Важно е около цветето да има добра въздушна циркулация, но не и течение. Цикламата се чувства добре при дневна температура около 16 градуса и нощна – 10 градуса. При по – висока температура листата й пожълтяват, а цъфтежът може да е по – кратък.

Почва и торене: Най – подходящата почва за растението е 2 части букова листовка, 1 част чимова почва, 1 част пясък и 1 част угнил оборски тор.

Цикламата се нуждае от редовно подхранване от октомври до април. От май до септември тя е в период на покой и не се тори. Използвайте разтворими торове с ниско съдържание на азот.

Поливане: Веднага след засаждането цикламата може да се полее отгоре за да слегне почвата, но след това трябва да се полива винаги отдолу в чинийката. Никога не поливайте директно върху грудката защото това може да доведе до загниване на растението.

Пресаждане: След като всички листа изсъхнат пресадете растението в по – голяма саксия, ако старата е вече тясна. Това се налага обикновено на всеки две години.

Размножаване: Цикламата се размножава чрез семена, които се засаждат от август до декември на разстояние 2 см. едно от друго. След засаждане се поливат, покриват се със стъкло и върху него се поставя хартия. Държат се при температура 16 – 20 градуса. Семената поникват след около 30 – 40 дни и сандъчето се премества на светло място.

Други грижи: След като се появят първите пъпки на циклмата саксията не бива да се мести защото те може да окапят. През лятото цикламата трябва да се отглежда на сянка. След като окапят листата на растението саксиите трябва да се поставят на тъмно и прохладно място. При правилни грижи в стайни условия цикламата може да живее 20 – 25 години.

Как да изберем циклама: Огледайте добре клубена, той трябва да е тежък и да не е сбръчкан. На откритата му част трябва да има много цветни пъпки. Гледайте растението да има повече пъпки, отколкото разцъфнали цветове. 

Симптоми на заболявания:

- Пожълтяване на листата – най – честата причина е висока температура и сух въздух. Цикламата не понася стайна температура по – висока от 17 градуса. Друга причина може да бъде прекалено ярките слънчеви лъчи.

- Листата и цветовете са много меки и загниват – това се дължи основно на неправилно поливане и преовлажняване на почвата.

- Твърде кратък период на цъфтеж – причините за това състояние може да са многобройни: висока температура, сух въздух, недостатъчно подхранване.

- Деформирани и малки листа – цветето страда от цикламови акари или листни въшки. Трябва да се установят вредителите и да се вземат мерки за борба с тях.


Семейство Игликови Цикламата произхожда от Мала Азия, среща се също така и в Централна Европа и Сре