Подгответе розите за зимата

11/12/2017, 08:08:34
Оценка 4.4 от общо 87 гласа
11/12/2017
Тагове:
Подгответе розите за зимата

Краят на октомври – началото на ноември е времето, през което трябва да се погрижим да подготвим розите за зимен сън.

Най – подходящите материали за защита на розовите храсти са: градинска пръст, сухи листа, дървени стърготини, елхови клонки, пясък, угнил оборски тор. Преди затрупването на розите трябва да се извърши есенната резитба.

Отстранете неузрелите стъбла, а останалите леторасти скъсете на височина около 20 – 30 см. от терена. За бордюрните рози височината трябва да бъде – 15 – 20 см. Катерещите се рози трябва да се отстранят от подпората, да се изрежат счупените или изгнили клонки и да се почистят от листата. След това се усукват с връв, привеждат се към земята и внимателно се връзват към кукички на терена. За затрупването им може да използвате сухи листа и клонки.

Щамбовите рози трябва много внимателно да се огънат към земята, след което се покриват с едър пясък или клонки. Издънките също се покриват с почва или листа.

Когато загърляте с почва около розата трябва да отстраните падналите листа  и изрязаните клонки, тъй като спорите на гъбични заболявания като например брашнеста мана се запазват и зимуват в растителните остатъци. Така на пролет много бързо могат да се разпространят върху младите леторасти. Ако покривате розите с оборски тор, уверете се, че е достатъчно добре угнил, тъй като в противен случай може да предизвика изгаряне на леторастите, тъй като отделя топлина докато угнива.

За розите, отглеждани в саксии, не е необходимо да осигуряваме зимен покой. Те могат да продължат да се развиват през зимата, стига да има благоприятни условия за това. Нощните температури не бива да падат под 10 градуса и трябва да се осигури обилна светлина – добър вариант е остъклена тераса или слънчева зимна градина. Ако все пак с настъпването на зимния сезон розите започнат да растат тънки и с по – дълги от нормалните междувъзлия, това е признак, че светлината не им е достатъчна.

В такъв случай поставете растенията в хладно помещение с температура 0 – 5 градуса, за да преустановят растежа си. Не доспускайте падане на температурата под минус 2 градуса, тъй като розата ще измръзне. 

Ако стайните рози прекарат зимата в топло помещение е добре да им осигурите допълнителна изкуствена светлина. Не поставяйте обаче лампата прекалено близо до растението за да не го изгори. Грижите и поливането продължават както през активния сезон, като се стремете към оптимална влажност на въздуха над 50 %.


Краят на октомври – началото на ноември е времето, през което трябва да се погрижим да подготв