Как да се грижим за розите през пролетта

29/08/2017, 14:27:55
Оценка 4.3 от общо 44 гласа
29/08/2017
Тагове:
Как да се грижим за розите през пролетта

Ранните пролетни грижи за розите са от изключително значение за правилното им развитие и обилен цъфтеж. Те се състоят основно в пролетна резитба, пролетно засаждане, подхранване и предпазване от вредители.

Пролетна резитба на розите

Целта на пролетната резитба е оформяне и разреждане на сгъстяващите се стъбла и клони на розите. Много е важно тя да се проведе преди листните пъпки да започнат да се развиват. Най – подходящото време е ранна пролет. Преди резитбата е необходимо храстът да се прегледа внимателно за повреди, настъпили в следствие на зимните студове. Всички измръзнали, счупени или изсъхнали части на растението трябва да се премахнат. Отстраняват се и дивите леторасти. Добре е да се премахнат и старите стъбла, които са възраст повече от 5 години.

Оформянето на розовият храст зависи от неговия вид. Чайно – хибридните рози е добре да се подрежат като клоните им се намалят с 1 / 3 от дължината им. Почвопокривните рози се нуждаят от резитба веднъж на 3 – 4 години, като клоните им се оставят с дължина около 30 см. над повърхността на почвата.

Катерливите рози се подрязват всяка пролет, като на страничните им клонки се оставят по 4 – 5 пъпки.

Задължително спазвайте правилата за чистота и дезинфекция на режещите инструменти.

Пролетно засаждане на рози

Макар че при нашите климатични условия най – подходящия период за засаждане на розите е през есента, по различни причини това може да се случи и през пролетта.

Ако планирате пролетно засаждане на рози, още в ранна пролет прекопайте лехата и внесете в нея компост и оборски тор. След 3 – 4 дни отново прекопайте. Подходящия момент за засаждане е когато почвата е с темепратура поне 10 градуса. След засаждането почвата около младото растение внимателно се трамбова и се полива.

Пролетно подхранване на розите

Първото подхранване на розовите храсти се прави веднага след резитбата. Изберете комплексни торове, като се съборазите с изискванията на различните видове рози. Веднъж на 2 – 3 години подхранвайте розите с органичен тор. Няколко часа преди наторяването полейте обилно растенията. Никога не торете при суха почва! Веднага след подхранването полейте отново, но вече с по – малко количество вода. Добре е да нанесете и мулч от сухи дървесни кори или от зрял компост. Той предпазва от поникване на плевели близо до храста.

Предпазване от болести и вредители

В края на април – началото на май е възможно розите да нападнати от листни въшки, особено ако времето е топло и влажно. Затова ги проверявайте често. Ако забележите въшки веднага приложете подходящ препарат (можете да го намерите в агроаптеките). 


Ранните пролетни грижи за розите са от изключително значение за правилното им развитие и обилен цъфт