Цветя, които ще оцелеят на слънчева тераса

10/03/2017, 13:59:28
Оценка 4.5 от общо 35 гласа
10/03/2017
Тагове:
Цветя, които ще оцелеят на слънчева тераса

Южните балкони не са от най – благоприятните места за повечето растения, особено ако са остъклени. Цветята там бързо изсъхват и въпреки добрите грижи много от растенията загиват през лятото. Подобно е положението и на западните тераси, макар че там до обяд не пече, но пък за сметка на това в следобедните часове грее силно слънце чак до вечерта, което също може да бъде пагубно за цветята.

Има обаче някои видове растения, които успешно се справят със жаркото слънце и висока температура. Разбира се важно е да им осигурите оптимално поливане.

Кои цветя са подходящи за слънчев балкон:

Петуния – едни от най – разпространените цветя по нашите балкони са пищните петунии. Те започват да цъфтят през май и продължават до късна есен в богата цветова гама. Обичат слънчеви и топли места. Нуждаят се от редовно поливане – през ден, а в горещите дни – всеки ден. Добре е често да се премахват прецъфтелите цветове.

Сакъзче – наричано още висящо мушкато, сакъзчето е едно от най – често срещаните цветя по южните тераси, радващо ни с изобилие от цветове. Цъфти от април до септември. Предпочита глинесто – хумусна градинска почва. Нуждае се от редовно, но умерено поливане без да се допуска задържане на вода.

Агератум – наричан още синьо пухче, агератумът се чувства отлично в сандъче на слънчева тераса. Предпочита лека, неутрална почва. Нуждае се от обилно поливане и редовно премахване на прецъфтелите цветове.

Тагетес – непретенциозно, бързо развиващо се цвете, сухоустойчиво и много топлолюбиво. Турта е идеалното растение за южен или запазден балкон, обича светлината и леката, но богата на хранителни вещества почва. Понася частично засенчване. Размножава се чрез семена. Туртата се използва за създаването на красив цветен килим в тревни площи, украса на бордюри, лехи, алеи. Ниските сортове се отглеждат в сандъчета или саксии на балкона или перваза.

Калибрахое – изключително красиво, пъстро каскадно растение, което много прилича на петунията. Отглежда се в кашпи, сандъчета или висящи саксии. Цъфти от май до октомври в многообразие от нюанси. Има нужда от редовно и често поливане, но не понася излишната влага. Обича слънчеви места, но все пак е добре да му осигурите леко засенчване в най – горещите обедни часове.

Калдаръмче – отглежда се лесно, цъфти през юни и юли. Обича светлината и се чувства идеално на западен или южен балкон. Сухоустойчиво е и не взискателно към вида на почвата.

Лобелия – красиво едногодишно растение с нежни пъстри цветове. Може да се отглежда както на открито в градината, така и в кашпи  или висящи кошници на терасата. Нуждае се от умерено до често поливане, почвата не бива да пресъхва. Чувства се добре на източен или югоизточен балкон. Ако терасата ви е огряна от слънцето почти цял ден, осигурете на лобелията засенчване в обедните и следобедните часове.

Бугневилия – ефектно катерливо растение, което всъщност впечатлява не със своите цветове, а с ефирната си ярка листна маса. Чувства се отлично на слънчево място, има нужда от въздух и топлина. Трябва да се пази от течение и застудяване. Вирее добре на южна или западна тераса. Бугневилията обича хранителна почва и обилно поливане, но трябва да се внимава в почвата да не остане излишна влага.

Пасифлора -  представлява красива лиана с продължителен и пищен цъфтеж. Изключително светлолюбива е и най – подходящите тераси за нея са южни, югозападни и западни. Обича високата влажност на въздуха и се нуждае от обилно поливане.

На слънчева тераса може да отглеждате още: невен, циния, карамфил, гергина, теменужка, катерилива роза, лантана, кактус. От подправките слънчево изложение предпочитат: мента, мадганоз, розмарин, кориандър, босилек.


Южните балкони не са от най – благоприятните места за повечето растения, особено ако са остъкл