Как да подредим вътрешния двор

01/06/2015, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 34 гласа
01/06/2015
Тагове:
Как да подредим вътрешния двор

Вътрешния двор може да бъде място за почивка, забавление, трапезария на открито през лятото. При проектирането на вътрешния двор трябва да се вземат предвид много фактори – климат, изложение, ниво на терена. Разбира се най – важно е да си отговорите на въпроса – каква идея имате за мястото.

Едно от първите решения, които трябва да вземете е изборът на настилка а вътрешния двор. Той зависи от стиловото оформление, предполагаемото натоварване и естествено финансовите възможности. Трябва да се съобразите и с изложението на двора – дали преобладават слънчеви или сенчести площи, има ли защита от дъжд, дали терена е влажен или сух.

Най – предпочитани са настилките от естествен камък (мрамор, гранит, варовик),  дърво, бетонни плочи и тухлени настилки. За оформяне на пътечки и площадки най – често се избират насипни материали – пясък, чакъл, тухлени отломки. Те в комбинация с тревна настилка придават на двора естествен вид, максимално близък до природата.

Ако вътрешния двор е малък разположете мястото за сядане възможно най – далеч от къщата, по този начин откритото пространство остава по – голямо. Ако притежавате голям двор, то не се лишавайте от удоволствието да си обособите кухня на открито или кът за вечеря с камина.

По възможност оформете и детски кът с пързалка, люлка, батут, пясъчник както и открита площ за забавления с приятели.

Ако сте решили да си създадете външна трапезария задължително помислете за предпазване от слънце, дъжд и вятър. За целта може да използвате тента, чадър, а ако имате възможност за по – стабилна и сигурна конструкция – беседка. Изберете мебели, които са издръжливи на промени в климатичните условия – пластмасови или такива от ковано желязо. Ако се спрете на мебели от дърво или ратан, то задължително ги прибирайте или поне покривайте при лошо време.

Ако в двора няма място за голяма маса и столове за хранене, може да си оформите зона за релакс с пейка, малко канапе или масичка за кафе. За да направите къта за почивка уютен и комфортен изберете мека тапицерия и декоративни възглавнички.

Високите дървета и увивните растения могат да ви помогнат за създаване на уединение като послужат за своеобразна преграда между вашия двор и съседните къщи. Освен това могат да ви предпазват и от силните слънчеви лъчи. За постигане на истински зелен оазис декорирайте оградата с подходящи пълзящи растения.

Ако почвата и разположението позволяват засадете цветя, билки и подходящи храсти в близост до къта за почивка. Те освен, че ще създадат красив декор ще ви радват и с приятен аромат. Може да си оформите също скален кът, езерце или красив фонтан. Всичко зависи от пространството, с което разполагате и вашите желания. Не забравяйте и откритото огнище, което е една от най – приятните и романтични идеи за вашата градина.


Вътрешния двор може да бъде място за почивка, забавление, трапезария на открито през лятото. При про