Идеи за кухни на открито

08/05/2015, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 74 гласа
08/05/2015
Тагове:
Идеи за кухни на открито

Щастливците, които живеят в къща могат да намерят перфектното бягство от горещините в красива и уютна лятна кухня. Да готвите в градината сред цъфнали дръвчета и цветя, а наоколо да се носи аромат на прясно окосена трева, звучи чудесно нали?

Кухните на отрито се превръщат в любимото място в къщата още от пролетта до есента. През лятото те осигуряват сянка и прохлада от силните слънчеви лъчи, а през по – хладните пролетни и есенни дни и вечери може да се стоплите с камина на открито, изградена в лятната кухня.

В голяма част от случаите откритата кухня представлява изнесено в градината барбекю и маса за хранене. Разбира се ако не разполагате с много място и средства за по – грандиозни проекти това е добър вариант за готвене и похапване на открито. Лятната кухня обаче може да включва и много други елементи – уреди за готвене (котлони, скара, фурна), мивка, кухненски шкафове, барплот, кът за хранене и отдих. Разбира се най – добре е да се снабдите и с хладилник вместо да притичвате често вътре – вън.

В зависимост от мястото, с което разполагате и това, което искате да включва вашата кухня трябва да изберете нейният модел. Тя може да бъде монтирана на верандата, може да бъде беседка с навес, без стени, само с една стена, или с три стени и покрив. Последният вариант е най – добър за голяма кухня с електроуреди, тъй като ще предпазва от дъжд.

Ако през лятото е твърде горещо може да монтирате вентилатор на тавана, който да ви предпазва донякъде от жегите. Най – добре е да изберете място в близост от дървета или лозя, които осигуряват естествена сянка и прохлада, но и да не спират притока на въздух.

Предлагат се модулни сглобяеми летни кухни, оборудвани с плотове, шкафове, хладилник, фурна, които лесно може да изнесете на открито. Ако вие ще изграждате кухнята може да изберете различни материали в зависимост от стила на двора – естествени камъни, гранитогрес, теракот, тухли. Важно е подовата настилка да не е хлъзгава, а плотовете и мивката да не са податливи на корозия.

Мебелите трябва да са удобни, качествени, да издържат на външни атмосферни влияния. Добър вариант са мебели от ратан. Ако искате да обзаведете лятната кухня в по – натурален стил може да си изградите каменни пейки и столове, върху които да поставите дюшек и декоративни възглавнички.Внимавайте обаче да не са под плътна сянка, тъй като камъкът държи студено. Може да си измайсторите и пейка и табуретки от дървени пънчета. Най – важното е да се поддържат лесно и да им осигурите защита от влага и слънце.

Декорацията на лятната кухня зависи от вашите предпочитания и стила, към който се стремите. Изберете летни свежи цветове за меката мебел. Ако желаете да постигнете традиционно битово излъчване на кухнята украсете я с дърворезба, глинени и медни съдове. Много популярен е азиатския стил, той предполага неутрални цветове, фенери за осветление, елементи от бамбук – например подложки за хранене. Не забравяйте за растенията – украсете стените с изсушени билки и подправки, пълзящи растения, висящи кошници, не се лишавайте от усещането, че сте в градината!

Ако нямате възможност да включите много уреди в кухнята, разположете я максимално близо до дома, за да си спестите разходките когато се налага да вземете нещо. Вместо хладилник може да използвате хладилна чанта, за да съхраните напитките студени. Ако нямате място за голям барплот, снабдете се с малка помощна масичка, на която да държите неща от първа необходимост. Не забравяйте, че за прекрасно прекарване в градината не са ви нужни много екстри, изискващи големи инвестиции, а вкусна храна, весела компания и добро настроение!


Щастливците, които живеят в къща могат да намерят перфектното бягство от горещините в красива и уютн