Далия (Dahlia)

09/01/2017, 04:09:03
Оценка 4.4 от общо 64 гласа
09/01/2017
Далия (Dahlia)

Гергина (Далия) е едно от най – разпространените цветя в българските домашни градини. Прозихожда от Колумбия и Мексико. В условията на нашия климат далиите не са зимоустойчиви. Отглеждат се или като едногодишни растения или като многогодишни като кореновите грудки се прибират през есента. Сред многото видове едни от най – популярните са:

Далии кактус – съществуват в най – разнообразни багри и форми.

Далии помпони – използват се най – вече за направа на пишни букети.

Далии джуджета – идеални са за лятната градина.

Мини далиите са най – разпространени у нас. Те са подходящи както за саксийно отглеждане, така и за бордюри, лехи, скални кътове и алпинеуми. Харесвани са заради богатата гама от цветове и обилния и продължителен цъфтеж.

Място: Далията предпочита слънчево до полусенчесто място, защитено от силни ветрове. При недостиг на светлина цъфтежът може да бъде слаб. Далията понася добре слънцето, единствено в най-горещите дни се нуждае от засенчване в следобедните часове.

Почва: Глинесто – хумусна градинска почва, добре дренирана, с киселнност от 6 до 7 pH. Препоръчително е наторяване от юни до септември с фосфорни и калиеви торове.

Поливане: Гергината има нужда от много вода, особено в горещите летни дни.

Размножаване: Размножават се семенно и вегетативно. Най – подходящото време за засаждане на луковиците е през април до началото на май. Ако по време на презимуването луковиците са станали много големи, разделете ги, тъй като колкото са по – малки, толкова повече цъфтят.

Семената се засяват в края на зимата в лека почвена смес, която се поддръжа непрекъснато влажна. 

Презимуване: С настъпване на първите студове стъблата на далиите трябва да се отрежат до 15 см. над почвата. Грудките трябва да се извадят, почистят и приберат за 20 дни в прохладно помещение. След това се съхраняват в подходяща кутия върху торф при температура 2 – 5 градуса докато дойде време за разсаждане.

Други грижи: Редовно премахвайте прецъфтелите цветове. Прикрепяйте растението с опора, тъй като цветовете на гергината са много тежки и лесно могат да прекършат стеблото. 


Гергина (Далия) е едно от най – разпространените цветя в българските домашни градини. Прозихож