Как да строим с глина

27/04/2017, 06:08:26
Оценка 4.5 от общо 63 гласа
27/04/2017
Тагове:
Как да строим с глина

Глината е стар и популярен строителен материал и интересът към него постепенно се завръща през последните години. Това е обяснимо предвид факта, че човечеството все повече се стреми да си върне връзката с природата и да използва екологични материали в съвременния живот.

Това е най – естествената технология за строителство, която датира още от незапоменени времена. Къщите от глина са природосъобразни, издръжливи, прохладни през летния сезон и топли през зимния.

От гледна точка на българското законодателство за да се узакони къща от глина тя трябва да има бетонна основа и паянтова дървена конструкция. Последното се налага заради земетръсната зона, в която се намираме.

Предимства от къщите от глина:

- Запазват топлината – глината има отлични топлоизолационни свойства. Тя допринася за пасивността на къщата. Глината поема и съхранява слънчевата топлина през деня и я отдава през нощта. През лятото пък осигурява приятна вътрешна темепратура и намалява нуждата от климатик.

- Рециклируемост – непечената глина може да се рециклира неопределен брой пъти. Тя не се превръща в отпадък и не замърсява околната среда.

- Добра звукоизолация – глината поглъща шума и осигурява много висока звукоизлация.

- Балансират влажността на въздуха – глината абсорбира и отдава влагата много по – добре от други строителни материали и по този начин балансира влажността на въздуха в помещението. В къщите от глина средната влажност е около 50 % целогодишно, което е от голямо значение за здравето на обитателите им.

- Спестяват енергия и намаляват замърсяването на околната среда – строителството с глина е екологично, тъй като разходите по неговото приготвяне, транспортиране и съхранение са многократно по – ниски от тези на обикновеното строителство.

- Огнеупорни са – в случай на пожар глината предпазва, вградента в нея, дървена конструкция.

- Осигуряват защита срещу високочестотни електромагнитни вълни – глината поглъща радиацията няколко пъти повече от обикновените строителни материали.

Съвременното строителсвто с глина е екологично, безопасно и надеждно. Подготвката на материала има много ниски разходи – само 1 % от нужната енергия за производство на цимент и тухли. Освен това може да се рециклира без токсични химикали и промишлени отпадъци.


Глината е стар и популярен строителен материал и интересът към него постепенно се завръща през после