Как да изберем интериорни врати

21/05/2018, 14:04:39
Оценка 5 от общо 2 гласа
21/05/2018
Тагове:
Как да изберем интериорни врати

Разнообразието от интериони врати на пазара е голямо. Може да намерите всичко по ваш вкус – материал, цвят, дизайн и разбира се да го съобразите с бюджета си и с интериорният стил на дома си.

Като за начало трябва да си отговорите на няколко въпроса:

Къде ще бъде използвана вратата? Това определя какъв да бъде нейният материал и до колко ви е нужна здравина.

Какво отваряне предпочитате? Обикновено вратите се отварят едностранно навън или навътре в помещението. Съществуват и варианти с двустранно отваряне. За малки и тесни помещения, в които трябва да се пести пространство може да заложите на сгъваеми или плъзгащи врати.

От какъв материал да бъде вратата? Вратите могат да бъдат изработени от ПДЧ, масивно дърво, фазер, стъкло, PVC, OSB, MDF, HDF и други плоскости. Най – разпространени на пазара се интериорните врати от ПДЧ. Те са предпочитани поради лесната и бърза орбаботка, богатото разнообразие от цветове и ниската цена. Минусите са, че вратите изработени от ПДЧ са силно чуствителни към влага и лесно се огъват. В случай, че помещението за което избирате врата е с нормално влажност ПДЧ е един приемлив избор спрямо цена – качество.

Вратите от MDF са безопасни и екологично чисти. Освен това са здрави и устойчиви на вредни микрооргнизми. Монтират се лесно и са на приемлива цена. Могат да се обособят декоративни елементи по вратата. Вратите от MDF могат да се използват и в помещения с по – висока влажност от ПДЧ тъй като те нямат да се деформират или набъбнат.

Вратите от HDF са по – плътни, твърди и устойчиви от MDF вратите. Също така са много издръжливи към влага, гъбички и мухъл. Не се поддават на деформация. Също така имат много по – добре звукоизолиращи качества от ПДЧ вратите.

Интериорните врати от съкло също са често предпочитани. Има различни варианти за стъкла – обикновено, матирано, флоатно, с различни декорации и т.н. много често се избира комбинация между MDF или HDF и стъкло. Важно е стъклото задължително да бъде закалено за да няма опасност от наранява при евентуално счупване.

Вратите от масивно дърво могат да бъдат направени от различен вид дървесина: бук, дъб, ясен, топола, череша, орех и други. Освен красиви, те са устойчиви във времето, с добри топло и звукоизолационни качества. Масивната дървесина е по – трудна за обработка и също така със значително по – висока цена от плоскостите от дървесни частици.

Дизайнът на вратата е друг важен фактор, на който трябва да обърнем заслужено внимание при избора. Вратата както всеки друг интериорен елемент трябва да се съобрази с цялостното излъчване на стаята и да пасне на останалите мебели, подовата настилка и разбира се интериорния стил на помещението. Тъй като тя разделя две помещения едно от друго изборът е дори още по – труден от този на останалите мебели и аксесоари, тъй като трябва да подхожда и на двете помещения, които често с различна подова настилка, различни основни цветове и обзавеждане.

Може да решите вратата да се слива с останалия интериор и да не бие на очи или пък да се откроява и да я превърнете в акцент.

Вратите могат да бъдат еднокрили, друкрилни, плъзгащи, гладки или релефни, огледални, с фототапет. Разнообразието е наистина голямо. За помещения, в които се спи като детска стая и спалня обърнете внимание и на степента на шумоизолация на вратата, изберете плътен и здрав материал.

За дневната може да заложите на стъклена врата или стъкло в комбинация с дървесна плоскост.

PVC и алуминиеви врати се избират основно за баня, тоалетна, мокро помещение. Предимството им е, че са устойчиви на влага и температурни колебания. Вратите от масивно дърво пасват най – вече на домове, обзаведени в класически, рустик, кънтри или ретро стил.


Разнообразието от интериони врати на пазара е голямо. Може да намерите всичко по ваш вкус – ма