Как да изберем интериорни врати

21/05/2018, 14:04:39
Оценка 5 от общо 2 гласа
21/05/2018
Тагове:
Как да изберем интериорни врати

Интериорните врати са много важен детайл от цялостната визия на помещението, но освен декоративна те имат и практична функция. Качествената интериорна врата притежава добра шумоизолация, защита от проникване на въздушни течения, красив дизайн и дълготрайност.

Какво трябва да знаем при избора на интериорни врати?

Конструкцията

Стандартния модел представлява врати с панти от едната страна , която се отваря едностранно. Има обаче и модели, състоящи се от две врати, които се отварят по средата – те са подходящи за стаи с по-широк от стандартния вход. За по-малките помещения удачен избор са и плъзгащите врати с една или две релси, които спестяват пространство.

Пълнежът

Пълнежът стабилизира конструкцията и създава изолация. Най-евтиният вариант е т.нар „пчелна пита“ – изсушена и оформена хартия. Това е екологичен вариант, тъй като се използва отпадъчна хартия, която е безвредна и не се замърсява природата. Вратата е изключително лека, а цената е напълно достъпна. Много хора смятат, че пчелната пита не изолира добре, но това не е съвсем вярно. Кухините вътре в пълнежа осигуряват спестяване на топлина. От друга страна шумоизолацията наистина не е на високо ниво.

Друг вид пълнеж е перфорирано ПДЧ. То осигурява по-стабилна конструкция и по-добра акустична изолация.

Най-добра топло и звукоизолация осигурява минералната вата. Тя се използва основно като пълнеж за входни врати, но се предлагат и интериорни модели. В този случай цената на вратата ще бъде по-висока отколкото при другите варианти.

Материалите

Панелите на вратата най-често са изработени от МДФ, ХДФ, ПДЧ натурално дърво, ПВЦ, стъкло.

Най-разпространени са интериорните врати от ПДЧ – ламинирани плоскости от дървесни частици. Те са предпочитани поради лесната и бърза обработка, богатото разнообразие от цветове и ниската цена. Минусите са, че вратите изработени от ПДЧ са силно чувствителни към влага и лесно се огъват. В случай, че помещението за което избирате врата е с нормално влажност ПДЧ е един приемлив избор спрямо цена – качество.

Вратите от MDF са безопасни и екологично чисти. Освен това са здрави и устойчиви на вредни микроорганизми. Монтират се лесно и са на приемлива цена. Могат да се обособят декоративни елементи по вратата. Вратите от MDF могат да се използват и в помещения с по – висока влажност от ПДЧ тъй като те нямат да се деформират или набъбнат.

Вратите от HDF са по – плътни, твърди и устойчиви от MDF вратите. Също така са много издръжливи към влага, гъбички и мухъл. Не се поддават на деформация. Също така имат много по – добре звукоизолиращи качества от ПДЧ вратите.

Интериорните врати от стъкло също са често предпочитани. Има различни варианти за стъкла – обикновено, матирано, флоатно, с различни декорации и т.н. много често се избира комбинация между MDF или HDF и стъкло. Важно е стъклото задължително да бъде закалено за да няма опасност от наранява при евентуално счупване.

Вратите от масивно дърво могат да бъдат направени от различен вид дървесина: бук, дъб, ясен, топола, череша, орех и други. Освен красиви, те са устойчиви във времето, с добри топло и звукоизолационни качества. Масивната дървесина е по – трудна за обработка и също така със значително по – висока цена от плоскостите от дървесни частици.

PVC и алуминиеви врати се избират основно за баня, тоалетна, мокро помещение. Предимството им е, че са устойчиви на влага и температурни колебания.

Покритието

Възможностите за покритие са много:

  • Финишно фолио с дървесен рисунак, покрито с устойчив лак;
  • Фолио с няколко слоя горещо пресовани смоли – много устойчиво на надраскване и УВ лъчи;
  • Полипропиленово покритие – синтетичен материал с висока износоустойчивост, който може да се рециклира;
  • Дървесен фурнир с възможност за вертикално и хоризонтално изпълнение на фладера - естественият фурнир може да бъде дъб, бук, череша, круша и друга дървесина, обработена с лакове на водна основа, които запазват естествения вид на дървото;

Детайлите

Нужно е да решите дали вратата да бъде с фалц или без. Фалцовите врати са тези, при които езичето на бравата остава скрито когато вратата е затворена. Безфалцовите врати завършват с прав, гладък ръб, докато фалцовите имат ръб от едната страна, който ляга върху уплътнителя на касата, което спомага за по-добро сцепление и съответно по-плътно и леко затваряне. Безфалцовите врати обикновено са по-евтини.

Фалцовите врати осигуряват по-добра шумо и топлоизолация. Тъй като ръба покрива и част от перваза, прах и влага не проникват в помещението.

Дизайнът

По отношение на дизайна, разнообразието е огромно. Предлагат се масивни, остъклени, фрезовани модели, такива с екзотичен фурнир, избелени и състарени. Има възможност крилото да бъде с различни покрития от двете страни. Естествения фурнир позволява различни видове шарки и фрезоване. Вратата от масив пък дава възможност за уникална дърворезба. Стъклените модели също предлагат различни декорации – релефи, оцветяване, стъклопис. Модерни напоследък са и вратите без рамка, които се сливат със стената, влизайки в мазилката или ламперията.

Цветът

Цветът на интериорните врати зависи от стила и основните цветове в помещенията също и дали искате вратите да се отличават или по-скоро да допълват интериора. Няколко съвета при избора на цвят:

Съчетайте с первазите

Това е класически подход, при който вратата се откроява от стената, а цветът ѝ е същия като на первазите. Цветът на пода може да е различен, като разбира се, трябва да изглежда хармонично в общата композиция.

Съчетайте с пода

В този случай избираме врата в същия или максимално близък цвят до този на пода. Допуска се разлика от половин до един тон като е желателно вратата да е малко по-светла от подовата настилка.

Вратата като самостоятелен елемент

Разбира се, има вариант да не търсите врата с цвета на пода, перваза или дограмата. В този случай вратата се вписва в общия интериор без да е комбинирана с друг конкретен елемент. Дори може да изберете контрастен на стените или пода цвят, ако желаете да превърнете вратата в интериорен акцент.

Общи препоръки при избор на цвят:

  • Лакираните светли врати контрастират чудесно на тъмна подова настилка;
  • Не е нужно да съчетавате цветът на вратата с пода или мебелите, но е добре той да присъства в поне един интериорен елемент;
  • Светлите врати са отлично решение за малки и тесни пространства;
  • Ако не можете да изберете цвят, заложете на естествени земни или дървесни тонове, които обикновено пасват на всеки интериор;

Интериорните врати са много важен детайл от цялостната визия на помещението, но освен декоративна те