Дървена дограма - предимства и недостатъци

17/07/2020, 15:58:56
Оценка 5 от общо 2 гласа
17/07/2020
Тагове:
Дървена дограма - предимства и недостатъци

Дограмата е един от най-важните фактори за енергоефективността и микроклимата в един дом. Тя може не само да ви спести пари от отопление и ремонти, но и оказва сериозно влияние върху здравето ви, тъй като отговаря за изолацията, циркулацията на въздуха и в голяма степен за нивото на влажност в жилището. От една страна недобре изолиращата дограма е ниско енергийноефективна и допуска студения въздух отвън през зимата и топлия през лятото, от друга страна обаче прекалената изолация нарушава естествената циркулация на въздушните маси и проветрението на дома, което може да доведе до повишена влага и образуване на плесен.

През последните години ПВЦ дограмата е най-популярното решение за българските домове. Дали обаче е най-доброто?

Ще разгледаме характеристиките, предимствата и недостатъците на дървената дограма и ще обсъдим дали си струва да инвестирате в такава при следващия ремонт.

Изолационни качества

Най-важната характеристика на една дограма са нейните топло и шумоизолационни качества. Безспорно ПВЦ дограмата има добри изолационни свойства, но може да доведе до проблем с вентилацията на помещението. Блокирането на притока на свеж въздух, води до образуване на конденз, увеличаване на влагата в стаята и размножаване на гъбички и спори на мухъл. Този проблем може да бъде решен чрез монтиране на клапи за вентилация на профилите, които автоматично регулират въздушния поток и се самозатварят при силен вятър. Някои модели разполагат с датчик за влага, отварят се когато влагата се покачи над определено ниво и се затварят когато тя в ниски стойности. Дървото обаче е дишащ материал и осигурява естествена микроциркулация на въздуха и регулира влагата.

При обработване със защитни покрития обаче това негово свойство намалява значително, но все пак остава известна паропропускливост.

Топло и шумо изолационните качества зависят в голяма степен от стъклопакета.

Издръжливост

ПВЦ дограмата предлага здравина и дълготрайност без никаква поддръжка. Дървената дограма е склонна към изкривяване и измятане тъй като се разширява и свива при различни температури и нива на влажност. Качествената, правилно обработена дървесина обаче може да издържи десетилетия.

Поддръжка

Дървената дограма има нужда да бъде импрегнирана със защитни покрития периодично. Те я предпазва от деформиране в следствие на климатичните условия и от нападения на дървояди.

Предимства на дървената дограма:

Екологичност – естественото дърво не вреди на здравето, не предизвиква алергии и осигурява здравословен микроклимат в дома;

Паропропускливост – порестата структура на дървото позволява преминаването на въздух и поддържането на оптимални нива на влага в помещенията. При обработката на дървото с различни средства, този ефект намалява в определена степен;

Дълъг експлоатационен живот – качествената, добре обработена дървесина е много трайна и здрава. Профили от дъб например, могат да издържат над 50 години;

Възстановяване – в случай на наранява дървото може да се китоса и пастира и да възвърне първоначалния си вид. Това е невъзможно при ПВЦ или алуминиевите профили;

Естетика – натуралното дърво е красиво и стилно, внася уют и се вписва чудесно в интериора;

Богата цветова палитра – предлагат се много варианти на цветове както и на бои и грундове, запазващи фладера на дървото. Има вариант дограмата да бъде двуцветна – отвън може да е един цвят за да се запази естетиката на фасадата, а отвътре – друг цвят, който може да е различен във всяко помещение според интериорните изисквания;

Недостатъци на дървената дограма:

По-висока цена в сравнение с ПВЦ дограмата;

Чувствителност към външни влияния – резки температурни промени и най-вече повишена влага могат да доведат до измятане. Най-голям риск затова има ако е използвана нискокачествена или не добре изсъхнала дървесина.

Нужда от поддръжка – дървените профили трябва периодично да се обработва с импрегнант;

Слаба пожароустойчивост;

Най-често дървените профили са изработени от дъб, бук, бор, смърч, но могат да се намерят още такива от: бреза, липа, ясен. Предлагат се и такива от екзотични видове дървесина: венге, абанос, евкалипт и други. Иглолистната дървесна в някои отношения превъзхожда широколистната, най-вече поради факта, че иглолистните дървета съдържат много голямо количество смолисти вещества, осигуряващи тяхната трайност.

Съвременните дървени дограми осигуряват много добра изолация на жилището от външни влияния, тъй като се използват двукамерни и трикамерни прозорци с двоен или троен стъклопакет. Колкото повече камери е дограмата толкова по-тиха и топла е стаята.

При дървената дограма използването на двукамерни профили с двоен стъклопакет е достатъчно за добра шумо и топлоизолация.

На какво да обърнем внимание при избора на дървена дограма?

Качеството и дълготрайността на дограмата зависят най-вече от вложения материал и начина на изработка. Изберете производител, който работи със сертифициран материал. Нискокачествената, недостатъчно изсъхнала или не добре импрегнирана дървесина много бързо може да се деформира и изметне.

Качествения обков също е от голямо значение за да не провисне дограмата, както и за да се отваря без усилие.

От особено значение е използването на екологични бои и лакове, които не отделят вредни химикали и предпазват ефективно дограмата от външни влияния и насекоми. Те трябва да имат и UV филтри, тъй като слънчевите лъчи също оказват влияние на дървото.


Дограмата е един от най-важните фактори за енергоефективността и микроклимата в един дом. Тя може не