Сглобяеми къщи - видове, предимства, недостатъци

24/04/2019, 08:50:31
Оценка 3.4 от общо 7 гласа
24/04/2019
Тагове:
Сглобяеми къщи - видове, предимства, недостатъци

От няколко години насам, сглобяемите къщи се утвърждават като успешна алтернатива на монолитното строителство и все по – усилено навлизат в нашата страна. Основните причини затова са, че те са по – евтини и много по – бързи за изпълнение. Подходящи ли са обаче за всеки климат и издържат ли на различни атмосферни влияния? Издръжливи и здрави ли са, колко е експлоатационния им период? Добре шумоизолирани ли са, какви са плюсовете и минусите на една такава къща?

Отговорите на всички тези въпроси – в следващите редове!

Сглобяемите къщи, които се предлагат в България биват:

1. Дървени къщи

2. Сглобяеми къщи с носеща конструкция

От своя страна сглобяемите къщи с носеща конструкция се разделят на два типа:

  • Къщи с дървена носеща конструкция
  • Къщи с метална носеща конструкция

3. Сглобяеми къщи без носеща конструкция

4. Преместваеми къщи

У нас най – разпространени са дървените къщи от сандвич панели. Предимство на тази технология е, че къщата става готова много бързо – до месец и половина може да се сдобиете с дом или вила.

Цената е по – ниска. Има риск обаче от измятане на панелите. Много е важно използваната дървесина да не е твърде влажна. Изискуемата влажност по БДС е 18 %. Тя трябва да се провери с влагомер за дървесина, задължително професионален.

Ако се използва пароблокираща мембрана това може да доведе до конденз и мухъл в последствие, тъй като тя спира парите еднопосочно. Така например ако през лятото в къщата се използва климатик то ще останат блокирани пари, които ще кондензират вътре в конструкцията. Това може да доведе до гниене на дървесината.

Такъв тип дървени къщи са подходящи предимно за малки постройки.

Друг тип разпространени къщи у нас са тези с гредова подредба. Дървените трупи могат да бъдат правоъгълни, кръгли или други профили. Този тип къщи се изграждат с вносен материал тъй като качеството на дървесината се постига само с определени дървесни видове, не растящи по нашите географски ширини.

Монтирането на сглобяемите къщи се осъществява чрез т.нар сухи методи на строителство.

През последните години набират популярност и преносимите т.нар контейнерни къщи. При тях няколко готови модула, наподобяващи контейнери се сглобяват в определена конфигурация и оформят сградата.

Къщата се монтира буквално за часове върху предварително изградена площадка. Модулната структура позволява пренареждане на помещенията в различна конфигурация и при необходимост от още стаи може да се добавят нови модули.

Материалът

Дървото е предпочитан материал заради приятната, уютна и здравословна атмосфера, която създава. Нискоенергийните сглобяеми къщи се строят от материали, които се безопасни за човека и околната среда. Изолират се най – често с каменна вата, която има отлично звуко и топлоизолацонни качества, пожароустойчива е и пропуска парите, което създава здравословна среда в сградата.

Предимства на сглобяемите къщи:

1. Изработват се от екологично чисти материали;

2. Изграждането им е в пъти по – бързо от това на монолитното строителство;

3. Притежават добра топлоизолация, което ги прави силно енергийно ефективни;

4. Добра шумоизолация;

5. Предлагат се многообразни, модерни архитектурни решения;

6. Устойчиви са на земетресения и свлачища;

7. Бърза и лесна реконструкция на вътрешните помещения;

8. По – евтини са от монолитните сгради;

9. Няма мокри процеси и се избягва образуването на конденз;

10. Дървото е дишащ материал – при високо ниво на влажността в къщата, дървесината абсорбира част от нея. Когато нивата спаднат дървото започва да отдава обратно влажността за постигане на оптимален баланс;

11. Сглобяемите къщи са по – леки и могат да бъдат изградени на места, където монолитното строителство е невъзможно;

12. Получавате 5 до 9 % повече използваема жилищна площ, което се дължи на тънките стени;

Недостатъци на сглобяемите къщи:

1. При дървените къщи е задължително периодично да се проверява състоянието на материала и да се полага специални грижи за него – трябва да се следи за загниване на дървото или за наличие на вредители като дървояди;

2. Металните сглобяеми къщи са с висока топлопроводимост и по – ниски изолационни качества;

3. По – леки са и това е опасни при силни ураганни ветрове, но в България няма подобни явления;

4. Изискват по – сериозна поддръжка от монолитните. Един теч на покрива например ще окаже много по – сериозно въздействие върху дървената къща отколкото върху тухлената;

Колко е живота на сглобяемата къща?

Ескплоатационния срок на всяка сграда зависи от качеството на материалите и изпълнението й, както и от нейната поддържка. Има сглобяеми къщи на над 100 години. При правилна експлоатация животът им е колкото на монолитното строителство.

Узаконяване на сглобяема къща:

  • Строежът на сглобяемата къща трябва да е в съответствие с предвидения подробен устройствен план, регламентиращ застрояването на терена;
  • Скица на терена и виза за проектиране;
  • Договор с проектант;
  • Договор с ВиК и ЕЛ дружество;
  • Необходимо е разрешение за строеж;
  • Договор със строителна фирма;

От няколко години насам, сглобяемите къщи се утвърждават като успешна алтернатива на монолитното стр