Как да осъвременим старите столове

04/06/2019, 15:44:52
Оценка 5 от общо 2 гласа
04/06/2019
Как да осъвременим старите столове

Чрез претапициране и боядисване старите столове ще изглеждат като нови

Претапицирането на старите мебели е лесен начин да освежите дома си без да правите големи промени и да натоварвате бюджета си. В случай, че старите столове са още здрави, но вече са захабени, дамаската им е протрита, скъсана на места или просто ужасно ви е омръзнала, можете бързо да поправите това като ги претапицирате и лакирате или боядисате краката им.

Какво ви е нужно?

Материали:

  • Плат
  • Дунапрен
  • Вата (по желание)
  • Боя или лак за дърво

Инструменти:

  • Клещи
  • Плоска отвертка
  • Остра ножица
  • Такер
  • Четка за боядисване

Време е за работа!

Първата стъпка разбира се е да изберете нова тапицерия и боя или лак за столовете. След като се снабдите с всички необходими материали и инструменти е време да запретнете ръкави.

С помощта на отвертка разхлабете скобите, които държат дамаската и ги извадете внимателно с клещите.

Съберете извадените скоби в кутийка, в противен случай има вероятност някои от тях да останат на пода и да се нараните, стъпвайки върху тях.

Свалете старата дамаска.

Почистете добре основата и краката на креслото и ги боядисайте в избрания цвят или нанесете прозрачен лак. Използвайте акрилна боя или лак, подходящи за дърво. Изчакайте да изсъхне добре.

Ако дунапренът е в добро състояние може да не го подменяте, но ако е скъсан или надупчен, по-добре сложете нов. С помощта на старо парче плат може да вземете мярка на седалката. Очертайте формата й върху плата. След това наложете плата със шаблона върху дунапрена и отрежете парче по мярка. По същия начин действайте и с облегалката. Залепете дунапрена добре за основата с помощта на специално лепило за дунапрен.

Ако желаете може да добавите допълнителна вата на облегалката при необходимост. Прикрепете я чрез тапицерски телбод.

Отрежете парче от новата дамаска и поставете плата на масата с лицевата част надолу. С помощта на старата тапицерия премерете необходимия размер от новия плат и го изрежете.

Желателно е плата да покрива седалката от долната й страна с по 3-4 пръста.

С помощта на такера облечете седалката и облегалката като защипвате плата към основата. Започнете с по една скоба в центъра на всяка от страните за да фиксирате дамаската. Продължете да подгъвате плата и го защипвайте през около 4-5 см.

Подгънете плата в ъглите и го опънете добре. Ако се събира прекалено много плат, изрежете част от него. Захванете го с по няколко скоби във всеки ъгъл.

Поздравления! Новият стол е готов да украси дневната, кухня или кабинетът ви!

За вдъхновение вижте няколко реновирани столове и фотьойли преди и след тяхното преобразяване:


Чрез претапициране и боядисване старите столове ще изглеждат като нови Претапицирането на старите м