Тайната на сушенето на плодове в домашни условия

29/05/2019, 11:09:54
Оценка 5 от общо 2 гласа
29/05/2019
Тайната на сушенето на плодове в домашни условия

Сушените плодове са чудесен източник на витамини, минерали и фибри. Ако имате възможност е много по – добре да ги приготвите в домашни условия вместо да купувате готови, тъй като последните в повечето случаи са обработени със серен диоксид и сулфити за да бъдат предпазени от развитие на бактерии и да запазят цвета си свеж. Много често им се добавя захар или фруктозо глюкозен сироп. Също така има и производители, които третират плодовете с глицерин за да имат бляскав вид.

Добрата новина е, че в домашни условия може да приготвите сушени плодове без да добавят захар, консерванти или други вредни добавки.

Как можем да изсушим плодове у дома:

Във фурната

Измийте добре плодовете, махнете дръжките и костилките. Ако има наранени части, изрежете ги. Разрежете плодовете наполовина или на тънки резени за да изсъхнат равномерно. За да не се изгуби цвета на плодовете при сушенето може да ги накиснете предварително за 15 минути във вода на стайна температура, в която сте изцедили лимонов сок.

Поставете хартия за печене в подходяща тавичка. Наредете плодовете и ги сложете във фурната като я настроите на 40 – 50 градуса. Времето за сушене на всеки плод е различно, а и зависи от плътността на нарязаните парчета. Например тънки резенчета ябълки (около 3мм.) ще са изсушени след 5 – 6 часа, докато такива с дебелина 1 см – 10 – 11 часа.

Градусите и времето са ориентировъчни затова е добре плодовете да се наблюдават, да се вадят от време на време, да се обръщат за да се изсушат равномерно и да не прегорят.

На слънце

Поостарял метод, останал от времето на нашите баби е сушенето на плодове на слънце. Този вариант изисква повече време. Плодовете се измиват, почистват и подсушават, след което се нареждат на върху чиста и равна повърхност.

На повечето плодове и зеленчуци са им нужни поне 10 дни на слънце за да се изсушат. Важно е да се пазят от насекоми като за целта може да се покрият с тензух.

В дехидрататор

Най – удобния и съвременен метод за сушене на плодове и зеленчуци е да използвате специален уред за целта. В него продуктите се изсушават равномерно без нужда от обръщане и пренареждане и без риск от прегаряне. Времето за изсушаване варира и зависи от много фактори: вида и дебелината на съответния плод, вида на дехидрататора, количеството плодове.

Приблизително време, необходимо за изсушаване на различни плодове и зеленчуци:

  • Пресни зеленчуци - 8 – 14 часа
  • Гъби и лук, нарязани на тънки филийки - 8 – 10 часа
  • Картофи, нарязани на тънки филийки - 12 – 15 часа
  • Много тънко нарязани плодове - 8 – 10 часа
  • Грозде -  15 – 19 часа
  • Боровинки – 17 – 20 часа
  • Нарязани праскови, нектарини, круши, ябълки, сини сливи – 12 – 16 часа
  • Замразени зеленчуци, сложени директно – 8 – 10 часа

Как да съхраняваме сушените плодове?

След изсушаването поставете плодовете в хартиени или найлонови пликове и ги оставете отворени за 5 – 7 дни. За това време останалата влага ще се изпари, след което може да затворите плътно плика и да съхранявате на сухо и тъмно място.


Сушените плодове са чудесен източник на витамини, минерали и фибри. Ако имате възможност е много по