Как да подредим хладилника

05/10/2016, 03:00:00
Оценка 4.6 от общо 56 гласа
05/10/2016
Тагове:
Как да подредим хладилника

Правилната подредба на хранителните продукти в хладилника определя до голяма степен това колко време те ще се запазят свежи и годни за консумация. В хладилника има различни температурни зони, затова е важно къде точно съхраняваме определени храни. В противен случай те може да се развалят много по –бързо, което да доведе до хвърляне на храна и съответно – загуба на пари.

Важно условие е в хладилника да се поддържат ниски температури. Максималната такава трябва да бъде 4 градуса. Това предотвратява развитието на микроби и бактерии.

Как да подреждаме храните в хладилника?

Вратите – Това е най – топлата част на хладилника, затова на рафтовете отстрани на вратите е подходящо да се съхраняват храни, които не изискват много ниска температура. Такива са например напитките – сокове, вода, консерви. Въпреки че повечето хладилници имат място за яйца точно на вратите, което несъмнено е удобно, не е много препоръчително да държим там яйцата заради по – високата температура и честите температурни колебания. Не бива да съхраняваме там и млечни продукти.

Горните рафтове – Там температурата е сравнително постоянна. Подходящи за съхраняване на вече сготвени ястия, колбаси, деликатеси, сладкиши.

Долните рафтове – Ниските рафтове са най – студената част на хладилника. Подходящи са за съхранение на яйца, сурово месо, риба и морски продукти, млечни храни. Добре е тези рафтове да не са претрупани и да се оставя малко място между продуктите, за да може да минава свободно студеният въздух между тях. Така им осигурявате качествено охлаждане и по – дълго съхранение.

Чекмеджетата – Те поддържат влажни условия за съхраняване на плодовете и зеленчуците. Не бива обаче да ги смесваме! Някои плодове като например: ябълки, сливи, праскови, круши, пъпеши произвеждат химикал – етилен, който им помага да узреят. Той може да повлияе и на зеленчуците когато са поставени на едно място, да доведе до презряване и те да пожълтеят и изгният принудително. Затова винаги дръжте плодовете в едното чекмедже, а зеленчуците – в другото.

Върху хладилника – Много хора имат навик да трупат върху хладилника неща като вино, сокове, хляб, пакетирани храни. Това е доста погрешна практика, тъй като за да се охлажда добре, кондензаторът на хладилника изпомпва топъл въздух, който се издига на горе. В резултат на това хлябът или други тестени изделия, поставени върху хладилника мухлясват по – бързо. Топлината е вредна и за виното и други напитки.

Ако кухнята ви е малка и искате да оползотворите пространството върху хладилника може да поставяте там готварски книги, някои дребни аксесоари, поставка за салфетки, домакинско фолио и др.

Извън хладилника – Има продукти, които не бива да се съхраняват в хладилник – това са например доматите. Те стават безвкусни. По – добре купувайте малки количества и ги съхранявайте на стайна температура, на сравнително хладно място, далеч от слънчеви лъчи. Други храни, които не бива да са в хладилника са: картофи, лук, тикви. Дръжте ги на тъмно и сухо място.


Правилната подредба на хранителните продукти в хладилника определя до голяма степен това колко време