Най-добрите решения против комари в дома и градината

13/06/2023, 15:20:59
Оценка 5 от общо 2 гласа
13/06/2023
Тагове:
Най-добрите решения против комари в дома и градината

Летните месеци са изпълнени с повече радостни занимания, като събиране с приятели, игри, вечери в градината, на двора или на терасата. Чарът на лятото е съпътстван и от някои проблеми, а именно наличието на комари.

На всеки се е случвало да чуе дразнещия звук от жуженето на тези вредители, а след това да изпита неприятен сърбеж от ухапване. 

Разберете как да се отървете от присъствието им във вашия дом или градина, чрез съветите на специалистите от otrovi.com.

Какво привлича комарите?

За да разберете как да се отървете от вредителите, първо трябва да научите какво ги привлича. По този начин, чрез отстраняването на привлекателните за летящите насекоми обстоятелства, те по-рядко ще доближават градината или дома ви. Едни от факторите, върху които нямаме влияние, са кръвната група и миризмата на въглероден диоксид. 

Но има и такива, върху които може да се осъществи контрол и да се предприемат мерки, с цел премахването на проблема. Ето кои са те:

 • водоизточници със застояла вода – такива са локвите, градинските съдове, блатата, езерата, басейните. Там те снасят яйцата си. В случай, че водоизточникът не може да бъде премахнат, той следва да бъде третиран с подходящи препарати за унищожаване;

 • растителност – през деня те се крият във висока трева или храсти, където се спасяват от температурните условия. Уверете се, че поддържате тревните площи в градината си. Това може да се осъществи чрез периодично косене. По този начин ще се предпазите не само от комарите, но и от кърлежите.

Не забравяйте, че освен досадни, комарите са опасни, защото са преносители на много зарази, сред които малария и треска. Именно поради тази причина, трябва да предприемете ефикасни действия за премахването и унищожаването им.

Ефикасни народни средства за отблъскване на вредителите

Понякога гореспоменатите методи за борба с летящите насекоми не дават желания резултат и присъствието им още се усеща в градината. Въпреки че търсят прохладата им, има някои растения, които отблъскват комарите. От otrovi.com споделят кои са те:

 • босилек – тази билка може да се отглежда както в градината, така и в саксии на терасата. По този начин ще може ефективно да се предпазите от неканените гости;

 • лавандула – сладникавият аромат на лавандулата, който привлича хората, действа отблъскващо за комари, бълхи, мухи и други летящи неприятели. Може да засадите растението в градината си, в близост до водоеми или до входната врата;

 • розмарин – специфичната миризма, която излъчва розмаринът, се дължи на етеричните масла, включени в състава на билката. Именно те действат срещу вредителите. Растението действа като репелент. Може да наберете от билката и да я поставите в дома си. Така ще получите едновременно благоуханен аромат за вас и отблъскващ такъв за насекомите. Може да се намери и под формата на спрей, с който да третирате кожата си.

Силните аромати, които растенията излъчват, предизвикват непоносимост от страна на летящите насекоми и ги прогонват от градината ви. Срещу тяхното присъствие може да използвате още мента, мащерка, копър и маточина.

Професионални решения за борба с комарите

Ако във вашия случай натуралните средства не са достатъчно ефективни, е време да вземете по-сериозни мерки за защита от тези неканени гости в градината или дома си. Сред най-добрите решения за целта, са:

 1. Препарати
  Те се предлагат като средство за масова и професионална употреба на открито, под формата на концентрат, от който се приготвят работни разтвори. В състава им се включват активни съставки, като циперметрин, които имат бързо унищожително действие. 

 2. Спрейове
  Може да използвате специално разработени продукти, с които да пръскате върху кожата и дрехите си, с цел предпазване от ухапване. Аерозолната течност е готова за употреба и се разпръсква лесно, директно от флакона.

 3. Инсектицидни лампи
  Известни още като лампи против комари. Те са средство за унищожаване на вредителите, чиято доказана ефективност се дължи на свойството да ги привлича. Видовете се разграничават основно според метода им на действие. Открояват се три вида – с високоволтова решетка, с леплива повърхност и соларни, като последните са предназначени както за вътрешна, така и за външна употреба. Това ги прави приложими във вашия двор. Неприятелите биват привлечени от UV лъчите, които соларният уред излъчва, а след преминаването им през решетките, биват убити от високоволтов ток. Тези уреди за борба не се захранват чрез електричество, а посредством акумулаторна батерия, чийто източник на енергия е Слънцето.

Има и други продукти, от които може да се възползвате, като електрически изпарители, гривни с аромат на цитронела, соларни капани, мрежи, спирали и други. 

Още съвети от специалистите на otrovi.com

В случай, че сте избрали защита чрез професионални средства, спазвайте мерките за безопасност. Не забравяйте, че инсектицидните и ларвицидните препарати са опасни не само за комарите, но и за вас. 

Винаги носете лични предпазни средства по време на употреба и дръжте далеч вашите домашни животни и деца.

Ако искате да постигнете максимална ефективност в борбата с неканените гости във вашата градина, винаги следвайте инструкциите от производителя, споделят още от otrovi.com.

 


Летните месеци са изпълнени с повече радостни занимания, като събиране с приятели, игри, вечери в гр