Какво не бива да слагаме в съдомиялната

28/01/2017, 01:34:19
Оценка 4.5 от общо 45 гласа
28/01/2017
Тагове:
Какво не бива да слагаме в съдомиялната

Съдомиялната несъмнено е изключително удобен и улесняващ домакинството уред, но все пак има материали, които не е удачно да слагаме там и е по – добре да ги мием на ръка. Високите температури и състава на измиващите препарати в машината могат да повредят някои съдове.

Медни съдове – медните съдове за готвене са скъпи и за да сте сигурни, че ще ги запазите здрави не ги слагайте в съдомиялната, тя може да наруши покритието им, както и да им промени цвета и да избледнеят.

Емайлирани съдове – технически безопасни са за машината, но твърде честото миене в нея може да повреди емайла им.

Кристал – високата температура може да повреди и напука кристала и да доведе до загуба на блясъка му. Ако все пак държите да миете кристалните чаши в миялната вижте дали тя разполага със специална програма за този материал.

Остри ножове – ножовете се затъпяват по – бързо ако се мият в машината, освен това горещата вода може да увреди метала. Най – добре мийте ножовете на ръка или избирайте програма с по – ниска температура на водата.

Чугунени съдове – миенето в съдомиялна може да премахне омасляването от тигана, да го деформира или да предизвика ръжда.

Дървени прибори – дървените прибори може да се деформират или напукат, затова най – добре ги мийте на ръка.

Прибори със златно покритие – горещата вода и почистващите препарати разяждат златото и ще съсипят проборите ви.

Дъската за рязане – има вероятност да се изкриви или напука от високата температура.

Мека пластмаса – твърдата пластмаса може спокойно да се почиства в съдомиялна, но меките и еднократни пластмасови съдове не бива да бъдат поставяни там.


Съдомиялната несъмнено е изключително удобен и улесняващ домакинството уред, но все пак има материал