Как да си осигурим по - добър сън в спалнята

14/02/2017, 16:22:33
Оценка 4.6 от общо 38 гласа
14/02/2017
Как да си осигурим по - добър сън в спалнята

Шест промени, които ще ни осигурят пълноценна почивка в спалнята

1. Създайте усещане за релакс

Опитайте се да поддържате спалнята подредена и да не допускате безпорядък. Не я претрупвайте с вещи, мебели и аксесоари. Оставете помещението просторно и с достатъчно въздух. Изберете меки пастелни и ненатрапчиви цветове, подходящо осветление, удобно легло. Проветрявайте редовно. Не използвайте помещението за работа и ограничете техниката като компютри, телевизори, телефони.

2. Изберете удобен матрак

Заложете на качествен матрак, а ако нямате възможност на този етап да смените настоящия снабдете се с удобен топ матрак. Също така за да удължите живота на матрака на всеки няколко месеца го завъртайте на другата страна. Не пренебрегвайте и избора на възглавница. Експериментирайте докато открийте подходящата за вас форма и материя. Поддръжайте матрката, възглавницата и спалното бельо чисти и в добро състояние. Постарайте се да ухаят добре, но нежно и ненатрапчиво, не използвайте силно омекотители или ароматизатори.

3. Спете на тъмно

Светлината дори и съвсем слаба влошава качеството на съня и мозъкът ви не може да си отпочине напълно. Затова загасете осветлението и телевизора когато си лягате, а за прозорците използвайте щори или плътни завеси.

4. Поддържайте умерена температура в спалнята

Ако в стаята е прекалено топло това може да се отрази зле на съня ви. Според проучвания най – добре се спи при температура от 18 – 19 градуса.

5. Осигурете си тишина

Много често колкото и да сме уморени има шумове, които ни изнервят и не ни позволяват да заспим – дразнещи съседи, лаещи кучета, преминаващи превозни средства и т.н. Ако ви предстои ремонт на спалнята добре е да проучитите вариант за шумоизолация. Ако в момента нямате възможност за това тапи за уши ще ви свършат работа.

Друг вариант е да замаскирате дразнещите шумове като си пуснете успокояваща мелодия, природни звуци като ромолене на поточе, океански вълни, дъжд, птички.

6. И накрая нещо интересно: Боядисайте спалнята в синьо!

Според проучвания на психолози най – добре се спи в синя спалня. Това се дължи на факта, че синият цвят има успокояващо действие, забавя пулса и нормализира кръвното налягане. Може да добавите и картини, изобразяващи море или морски обитатели.


Шест промени, които ще ни осигурят пълноценна почивка в спалнята 1. Създайте усещане за релакс Опи