Как да изберем възглавница

17/03/2017, 03:43:15
Оценка 4.5 от общо 81 гласа
17/03/2017
Тагове:
Как да изберем възглавница

Възглавницата има ключова роля за добрия сън. Правилната позиция на главата по време на спане е от изключително значение за това да се чувстваме отпочинали и бодри на другия ден, да си спестим главоболие, схванат врат и множество изкривявания.

Старата възглавница може да е пълна с акари, гъбички, бактерии, плесен. Според специалистите редно е възглавницата да се подменя на всеки 12 – 18 месеца.

Как да разберете, че е дошло време да смените възглавницата:

- Възглавницата е загубила формата си

- От възглавницата се отделя неприятна миризма

- Събуждате се с главоболие или болки във врата

- Изведнъж сте получили пърхот

На какви изисквания трябва да отговаря добрата възглавница:

- Трябва да е подходяща за вашата позиция по време на сън

- Трябва да оказва опора на гръбнака

- Трябва да е удобна

- Добре е да бъде направена от хипоалергенни материали

Формата на възглавницата:

Обърнете внимание на формата на възглавницата. Класическата форма е подходяща за хора, които спят най - вече по корем или обичат да сменят често позицията си по време на сън.

Анатомичната форма следва линиите на тялото и е удачна за спане по гръб и настрани. Ако хъркате изберете висока възглавница.

Избор на възглавница според позицията по време на сън:

По корем – ако обичате да спите по корем изберете мека, ниска и плоска възглавница.

По гръб – ако спите най – вече по гръб изберете по – висока, средно твърда възглавница с анатомична форма.

Настрани – ако често спите настрани имате нужда от висока, по – твърда, анатамочна възглавница, която осигурява правилна позция на тялото ви по време на сън.

Избора на възглавница според пълнежа й:

Най – важният елемент на възглавницата е нейният пълнеж.

Пух – обикновено при тези възглавници пухът е смесен с пера, които им придават допълнителен обем и ги предпазват от смачкване. Основните недостатъци на този тип възглавници са, че поетата влага (например от пот) изсъхва бавно , което е предпоставка за развитие на алергии. Също така пълнежът може да предизвика дразнене у чувствителни и алергични хора, затова бъдете внимателни.

Коприна – коприната е здрав, хипоалергенен материал, попива добре влагата и държи прохладно. Подходяща е за хора, които спят по гръб или по корем, както и за хора с алергии или астма.

Тъй като коприната не е достатъчно еластична, почти никога не се използва самостоятелно за пълнеж, а се смесва с други материали. Затова ако си купувате копринена възглавница четете внимателно етикета!

Бамбук – възглавниците с пълнеж от бамбук са екологични, не допускат развитието на гъбички и бактерии. Поддържат се лесно, хипоалергенни са. Единственият им минус е, че ако възглавницата се намокри, лесно се къса.

Мемори пяна – най – актуални днес са възглавниците от мемори пяна. Те са устойчиви, еластични и комфортни. Възглавницата се регулира според формата и температурата на тялото ви по време на сън. Не задържа акараи. Предлагат се както възглавници с анатамочина, така и такива с класическа форма.

Силикон – едни от най – разпространените са възглавниците със силикон. Те са с по – ниска цена от пухените, сравнително меки и удобни. Хипоалергенни са, но нямат добра циркулация на въздуха, затова е желателно външният плат да е качествен памук, а не изкуствен материал. Също така сравнително бързо губят форма, но предвид ниската им цена честата смяна не е проблем.

Други изкуствени материали (латекс, полиестер, дунапрен) – тези материали не допускат развитието на акари и са подходящи за хора с алергии.

Как да се грижим за възглавниците:

Използвайте калъфки – така ще предпазите лицевия плат на възглавницата от замърсяване и износване. Освен това ще поддръжате по – добра хигиена на спалното бельо, тъй като калъфките позволяват честа смяна и пране. Най – добре е последното да става при висока температура на водата – 60 градуса.

Ако материята на самата възглавница позволява пране в пералнята правете го периодично като спазвате указанията на етикета. Възглавниците, за които прането не е удачно (от латекс, мемори пяна) може да изнасяте на слънце на терасата за няколко часа през горещите летни дни с цел дезинфекция. 


Възглавницата има ключова роля за добрия сън. Правилната позиция на главата по време на спане е от и