Как да се справим с влагата и мухъла в гардероба

31/08/2016, 03:00:00
Оценка 4.6 от общо 84 гласа
31/08/2016
Тагове:
Как да се справим с влагата и мухъла в гардероба

Влагата е често срещан проблем в гардероба, дрешника и шкафовете. Тя води до поява на мухъл и неприятна миризма по дрехите. Наличието на повишена влажност се отразява негативно и на нашето здраве, особено в спалнята, къде прекарваме най – много време и то в сън. Ако в гардероба ви има мухъл освен непрятната миризма и петна по дрехите е възможно често да се будите със запушен нос, да имате кашлица, а ако оставите положението да се задълбочи може дори да се стигне до развитие на алергично или ревматично заболяване.

Как да отстраним влагата в гардероба?

Особено важно е наличието на добра вентилация. Винаги когато имате възможност оставяйте вратите на гардероба отворени. Ако има видим мухъл отсранете източника му възможно най – скоро. Почистете стените и гръба на гардероба с препарат против мухъл. Обикновено белина също би свършила работа. Задължително обаче първо тествайте върху малък скрит участък от гардероба (например вътрешната част), за да проверите дали препарата е съвместим с материала на шкафа. Ако се появи обезцветяване използвайте друг препарат против мухъл. Оставете да се проветри добре.

Не дръжте гардероба долепен до стената, добре е да бъде на поне 5 см. разстояние. Ако имате възможност поставете гърба на гардероба към вътрешна стена. В противен случай рискувате мухълът да се появи отново, особено ако външната стена няма добра изолация или помещението не се отоплява достатъчно.

Почиствайте често шкафовете. Вместо агресивни препарати може да използвате вода и лимонов сок.

Внимавайте да не прибирате дрехите влажни в гардероба.

Ако имате мухъл в дрешника, след като го отстраните с подходящ препарат, проветрявайте често помещението и ако е възможно осигурете отопление през зимата, като се старатете да поддържате еднаква температура през цялото денонощие.

Използвайте влагоуловител за гардероб. Те са удобни, не изискват електрозахранване и батерии и освен, че улавят влагата, по - голямата част от тях излъчват приятен аромат. В зависимост от вида им трябва да се подменят на определен период от време или да се смени пълнителят им. Има и такива, които се зареждат в електрическата мрежа за няколко часа.

Редовната им употреба ще предотварти появата на мухъл и неприятна миризма по дрехите.


Влагата е често срещан проблем в гардероба, дрешника и шкафовете. Тя води до поява на мухъл и неприя