Как да отстраним петна от теч по стените или тавана

08/06/2020, 15:43:46
Оценка 5 от общо 2 гласа
08/06/2020
Тагове:
Как да отстраним петна от теч по стените или тавана

Наводненията или дори незначителните течове, причинени от покрива, слаби места по фасадата или съседите, могат да оставят трайни петна по тавана и стените.

Преди да започнете работа по премахване на петната, уверете се, че те са напълно изсъхнали. Влажността в областта на петното трябва да бъде същата като останалата част от стената или тавана. За по-прецизни резултати може да използвате влагомер за строителни материали. Докато петното не е изсъхнало няма смисъл да правите опити да го отстраните защото то ще избива отново. Водата активира определени химични реакции в материала като променя неговия цвят и създава среда, подходяща за развитие на гъбички и мухъл.

Как да отстраним петната от теч

След като се уверите, че петното е изсъхнало, с помощта на малка шпакла отстранете горния слой на покритието и шпакловката. След това третирайте мястото с препарат за мухъл и оставете да изсъхне. После направете нова шпакловка и нанесете два или три слоя грунд. След три денонощия може да боядисате.

Вместо препарат против мухъл може да използвате белина. Най-добре заложете на антибактериална боя за финално покритие.

На пазара се предлага специален грунд против петна, който предотвратява появата им през слоя боя. Грундът отстранява петна от влага, никотин, ръжда, сажди и предпазва от повторната им поява. Изчаква се да изсъхне напълно и тогава се нанася финалното покритие.

 


Наводненията или дори незначителните течове, причинени от покрива, слаби места по фасадата или съсед