Как да изберем цветове за дома според Фън Шуй

14/09/2016, 03:00:00
Оценка 4.4 от общо 56 гласа
14/09/2016
Тагове:
Как да изберем цветове за дома според Фън Шуй

Според философията на Фън шуй всеки цвят се свързва с определено настроение и цел и носи определена енергия. От десетки години е известно, че цветовете оказват въздействие върху човека, съществува дори лечение, наречено – цветотерапия.

Освен мебелите и подредбата, цветовете в жилището също имат голямо значение за атмосферата в него. Това важи с особена сила за помещенията, в които прекарваме най – много време и за стаята, в която спим.

Как влияят цветовете на енергията в дома ни:

Ин цветове – имат релаксиращо и ободряващо действие. Такива са: бяло, черно, синьо, лилаво.

Ян цветове – ентусиазират, мотивират и зареждат с енергия. Това са: червено, оранжево, кафяво, златисто, бледо зелено и бледо лилаво.

Бяло – цвета на светлината. Неговият символ е Метала. Добре е да се използва за тавана, но не боядисвайте всички стени в бяло и не прекалявайте с този цвят, защото това може да създаде напрежение в дома. Помага за подобряване на фокусирането и вниманието.

Сиво – според Фън Шуй този цвят символизира самоувереност и практичност. Смята се за универсален цвят и е подходящ за фон. Може да го изберете за основен за антрето.

Черно – подпомага концентрацията и дисциплината. Комбинацията черно и бяло е особено успешна за работния кът в дома или офиса. Не прекалявайте с черния цвят в жилището, използвайте го по – скоро като акцент.

Синьо – цветът на разума и постоянството. Перфектния цвят за помещенията за релаксация – спалнята, банята. Има успокояващ ефект и се свързва с комфорта и тишината. Благоприятен е и за детски стаи. Особено успешна е комбинацията му със зелено.

Червено – това е цветът на късмета и силата. Елементът на червеният цвят е огъня. Подходящ е за работното място и за дневната, но по – скоро като акцент, а не като основен цвят. Сложете поне един малък червен елемент около работното си пространство.

Зелено – според Фън Шуй зеленото е символ на здравето, природата и хармонията. Свързва се със спокойствие и ново начало. Подходящ е за банята и зоната за отдих, също както и за домашната аптечка.

Лилаво – символизира вдъхновение, творчество, мистичност. В комбинация с червено привлича богатството.

Розово – в комбинация с бяло и червено, розовото се превръща в символ на любовта. Това е много подходяща цветова гама за спалнята.

Жълто – слънчев цвят, символ на оптимизма, радостта, веселието и добротата. В дома може да донесе благосъстояние и късмет, но не бива да прекалявате с него.

Златисто – смята се, че това е цветът на достойнството и на парите. В съчетание с червено привлича късмета и богатството. 


Според философията на Фън шуй всеки цвят се свързва с определено настроение и цел и носи определена