Идеи за пестене на енергия у дома

07/02/2018, 20:40:23
Оценка 4.4 от общо 77 гласа
07/02/2018
Тагове:
Идеи за пестене на енергия у дома

Сигурно почти всички някога сме си задавали въпроса: Как бихме могли да намалим сметките си ток и да живеем по – икономично? Ето няколко идеи, които ще ни помогнат да направим дома си енергийно ефективен:

Подбирайте готварските съдове според размера на котлона – винаги когато е възможно подбирайте съдовете така, че размерът им да покрива изцяло този на котлона. В противен случай се губи енергия, която се отразява на сметката за ток.

Планирайте разположението на уредите в кухнята – важно правило, което е добре да спазвате при планиране на кухнята е хладилникът да не бъде в близост до печката, нито до отоплителни уреди, тъй като това повишава сметката за ток.

Ако ще отсъствате няколко дни от дома си, изключете захранването – ако отивате на почивка и в дома ви няма да има никой няколко дни изключете от контакта всички електроуреди без хладилника и фризера.

Редовно почиствайте филтрите на климатика – това освен, че ще ви осигури по – чист въздух, подпомага оптималната работа на уреда и намалява разхода за елекроенергия. Специалистите съветват да чистим филтрите на климатика поне веднъж месечно.

Използвайте енергоспестяващи крушки – те изразходват около 80 % по – малко ток от стандартните! В същото време осветяват също толкова добре и имат много по – дълъг срок на експлоатация.

Изберете светли цветове – ако в жилището ви няма достатъчно слънчева светлина, заложете на светли цветове в интериора му. В противен случай е много вероятно още в ранния следобед да ви се наложи да преминете към изкуствено осветление. Ако това е ежедневно, то неминуемо се отразява на сметката ви за ток.

Поставете килими на пода през зимата – ако жилището ви се отоплява трудно (и особено ако сте на първи етаж в блок), а нямате възможност да инвестирате в подово отопление може да направите дома си по – топъл, а и по – уютен с килим от естествена вълна. Те освен красиви, са и много издръжливи и създават комфортна обстановка в дома.

Изключвайте зарядните когато не ги ползвате – колко често ви се случва да изключите лаптопа или телефона от зарядното му, а самото то да остане още дълго време включено в контакта? Така то харчи ток без да върши никаква работа. И въпреки, че сумата е минимална в дългосрочен план е по – добре да си спестявате подобни ненужни харчове.

Не поставяйте мебели и завеси пред радиаторите – всякакви предмети, дрехи и мебели, поставени пред или върху радиатора пречат на работата му и нарушават топлообменът между него и въздухът в стаята. Така уредът отчита много повече енергия, а помещението не може да се затопли качествено.

Перете на ниска температура – това освен, че ще запази здравината и добрия вид на тъканите, ще спести и енергия. Вече се предлагат достатъчно добри перилни препарати за пране на ниска температура, а дори и за студена вода. Освен това избягвайте да пускате пералнята полупразна.

Снабдете се със Smart home система – „Умният термостат“ ще помогне за оптималната работа на уредите ви и освен, че позволява да ги контролирате дистанционно, той се грижи и за това да намали сметките ви, като намалява или увеличава при нужда отоплението / охлаждането в зависимост, от температурата, която сте му задали. Освен това той ви гарантира, че ще имате винаги топла вода когато се приберете без да се налага бойлера ви да работи непрекъснато.


Сигурно почти всички някога сме си задавали въпроса: Как бихме могли да намалим сметките си ток и да