Сода за хляб - незаменим помощник при прането

27/11/2019, 09:30:51
Оценка 5 от общо 2 гласа
27/11/2019
Сода за хляб - незаменим помощник при прането

Содата за хляб избелва белите дрехи и освежава цветните, неутрализира неприятните миризми и предпазва тъканите

Сода бикарбонат може да бъде чудесен помощник в домакинство, не само като почистващо средство при упорити замърсявания, обезмирисяване на хладилника, но и като отличен продукт за освежаване на прането.

Защо да използвате сода при пране:

  • Омекотява водата за изпиране
  • Поддържа пералня чиста
  • Действа като омекотител за дрехи
  • Прави бялото пране искрящо бяло
  • Помага за премахване на петна от дрехите
  • Премахва неприятните миризми

Предпране

Ако искате да отстраните упорити миризми от дрехите накиснете ги в разтвор от студена вода и сода за хляб за няколко часа, а най-добре – за цяла нощ. Това е чудесен вариант за изпиране на хавлиите, които могат да придобият неприятна миризма ако се съхраняват в банята.

Смесете в леген около 4 литра вода и 1 чаена чаша сода за хляб. Накиснете дрехите вътре за поне 3-4 часа, след което ги изперете по обичайния начин.

При пране

Ако използвате избелващо средство за светлите дрехи, добавете ½ чаша сода. Тя ще омекоти водата и ще подпомогне действието на белината. Резултатът е освежени, искрящо бели дрехи.

Добавете ½ чаша сода бикарбонат в отделението за омекотител. Тя балансиран pH на водата и прави прането меко и приятно на допир. Освен това е чудесна алтернатива за хора с алергии, на които съставките в праховете и омекотителите им идват твърде агресивни.

За премахване на петна

Пригответе си паста от 1 суп. лъжица сода за хляб и малко вода. Сложете малко количество от пастата върху петното, като се уверите, че сте го покрили хубаво. Оставете да подейства около 15 мин. след което изперете дрехата по стандартния начин. Не прилагайте пастата върху деликатни тъкани каро коприна и сатен, тъй като има риск да ги повредите.


Содата за хляб избелва белите дрехи и освежава цветните, неутрализира неприятните миризми и предпазв